Składniki:
200 g tofu
1 mniejsza cebula
2 łodygi selera naciowego
1 mała papryka czerwona
1/2 średniej cukinii
mała kapusta pak choi
5 - 6 pieczarek
kawałek imbiru
1 łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki sosu ostrygowego
1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
1/2 łyżeczki ras el hanout
2 garście makaronu nitka walcowana
200 ml mleczka kokosowego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
sos sojowy
łyżka soku z cytryny
olej
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w piórka, imbir obrać drobno pokroić, a następnie wrzucić na rozgrzany olej, dodać kurkumę, posiekany czosnek niedźwiedzi i chwilę razem przesmażyć . Dodać pastę sambal oelek, sos ostrygowy i dokładnie wymieszać cały czas smażąc. Dodać pokrojone w kostkę tofu i pozostałe warzywa wraz z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Chwilę wszystko przesmażyć, a następnie zalać 1, 5 l gorącej wody i chwilę gotować. Dodać makaron i gotować do miękkości makaronu. Na koniec dodać mleczko kokosowe. Doprawić sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i pieprzem ziołowym. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz