reklama

poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Wegańska zupa z tofu

Nigdy nie miałam okazji jeść tofu, ale słysząc o tym produkcie między innymi od naszego syna, który jest wegetarianinem postanowiłam wykorzystać je również w naszej kuchni. Na początek postanowiłam przygotować zupę z dodatkiem warzyw, które jak zwykle pozostały mi po sporządzeniu innych potraw, no i koniecznie z dodatkiem mleczka kokosowego, które wprost uwielbiam. Jako dodatek wykorzystałam makaron nitka walcowana, który doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju zup. Nawet się nie spodziewałam, że tofu w zupie ma tak oryginalny smak, a sama zupa to po prostu niebo w gębie. 

Składniki:

200 g tofu

1 mniejsza cebula

2 łodygi selera naciowego

1 mała papryka czerwona

1/2 średniej cukinii

mała kapusta pak choi

5 - 6 pieczarek

kawałek imbiru

1 łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki sosu ostrygowego

1/2 łyżeczki  pasty sambal oelek

1/2 łyżeczki ras el hanout

2 garście makaronu nitka walcowana

200 ml mleczka kokosowego

sól

pieprz

pieprz ziołowy

sos sojowy

łyżka soku z cytryny

olej

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w piórka, imbir obrać drobno pokroić,  a następnie wrzucić na rozgrzany olej, dodać kurkumę, posiekany czosnek niedźwiedzi i chwilę razem przesmażyć . Dodać pastę sambal oelek, sos ostrygowy i dokładnie wymieszać cały czas smażąc. Dodać pokrojone w kostkę tofu i pozostałe warzywa wraz z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Chwilę wszystko przesmażyć, a następnie zalać 1, 5 l gorącej wody i chwilę gotować. Dodać makaron i gotować do miękkości makaronu. Na koniec dodać mleczko kokosowe. Doprawić sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i pieprzem ziołowym. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz