Już od dawna córka namawiała mnie, bym zrobiła wafle z kremem Pischinger, które pamięta z dzieciństwa. Jednak zawsze odmawiałam, bo po prostu nie mogłam znaleźć mojego starego przepisu, który przekazała mi moja dawna sąsiadka. Było to bardzo dawno temu. Ale teraz, gdy przejrzałam mój karton przywieziony z Polski, znalazłam mój stary notatnik. I o dziwo tam znalazłam ten przepis i dużo innych przepisów, o których zupełnie zapomniałam.
Więc teraz będę wracać również do przepisów na potrawy, które tam znalazłam.Składniki:
1,5 opakowania suchych wafli
250 g masła
275 g cukru
3 kopiaste łyżki kakao
2 jajka
Sposób przygotowania:
Kakao wsypać do rondelka, wlać po trochę wrzącej wody, mieszać, aż powstanie gęsta, gładka masa. Odłożyć do ostygnięcia. Miękkie masło włożyć do miski, utrzeć z cukrem i ostudzonym kakao. Dodać 2 jajka i dalej dokładnie ucierać. Powstałą masą smarować wafle i układać jeden na drugim. Tak przygotowane wafle włożyć na godzinę do lodówki, przycisnąć deseczką, obciążyć. Po tym czasie wyciągnąć, pokroić na kwadraty. Smacznego.
A ile tego kakao bierzemy ?
OdpowiedzUsuńJaka ilość kakao?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam wpis na blogu, zapomniałam napisać, że 3 kopiaste łyżki kakao. Przepraszam.
Usuń