reklama

sobota, 3 kwietnia 2021

Wafle z kremem Pischinger

 

Już od dawna córka namawiała  mnie, bym zrobiła wafle z kremem Pischinger, które pamięta z dzieciństwa. Jednak zawsze  odmawiałam, bo po prostu nie mogłam znaleźć mojego starego przepisu, który przekazała mi moja dawna sąsiadka. Było to bardzo dawno temu. Ale teraz, gdy przejrzałam mój karton  przywieziony z Polski, znalazłam mój stary notatnik. I o dziwo tam znalazłam ten przepis i  dużo innych przepisów, o których zupełnie zapomniałam.

Więc teraz będę wracać również do przepisów na potrawy, które tam znalazłam.  

Składniki:

1,5 opakowania suchych wafli

250 g masła

275 g cukru

3 kopiaste łyżki kakao

2 jajka

Sposób przygotowania:

Kakao wsypać do rondelka, wlać po trochę wrzącej wody, mieszać,  aż powstanie gęsta, gładka masa. Odłożyć do ostygnięcia. Miękkie masło włożyć do miski, utrzeć z cukrem i ostudzonym kakao. Dodać 2 jajka i dalej dokładnie ucierać. Powstałą masą smarować wafle i układać  jeden na drugim. Tak przygotowane wafle włożyć  na godzinę do lodówki, przycisnąć deseczką, obciążyć. Po tym czasie wyciągnąć, pokroić na kwadraty. Smacznego. 



3 komentarze:

  1. A ile tego kakao bierzemy ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam wpis na blogu, zapomniałam napisać, że 3 kopiaste łyżki kakao. Przepraszam.

      Usuń