Ostatnio jakoś nie miałam ochoty na wymyślanie jakiejś nowej potrawy, aż do dzisiaj, kiedy zajrzałam do mojej spiżarki i zamrażalki. Pomyślałam, że szkoda by było, żeby zmarnowały się te wszystkie warzywne resztki takie jak kilka łodyg selera naciowego, papryki, cukinia i kilka pieczarek, no i oczywiście musiałam wykorzystać jeszcze piersi z kurczaka, które czekały na swoją kolej.
Z tych produktów wyszło naprawdę bardzo dobre leczo, jakiego jeszcze nie było. I jeszcze jedno przez dodanie kawałka wędzonej kiełbasy i boczku, potrawa ta uzyskała pełniejszy smak.Składniki:
2 piersi z kurczaka
100 g boczku wędzonego
100 g kiełbasy wędzonej
cukinia
2 papryki zielone
1 papryka czerwona
4 łodygi selera naciowego
5 - 6 pieczarek
1/2 szklanki passaty pomidorowej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka
papryka ostra
olej
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie pokroić w kostkę gulaszową, obsypać papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem ziołowym i wrzucić na gorący olej, wrzucić jeszcze boczek pokrojony w drobną kostkę. Przesmażyć. Dodać pokrojone pieczarki, seler naciowy, cukinię, papryki, doprawić solą, pieprzem i razem wszystko przesmażyć. Wlać 1/2 l gorącej wody i gotować do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną kiełbasę, wlać passatę pomidorową, chwilę jeszcze gotować i ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz