reklama

poniedziałek, 1 marca 2021

Zupa tajska z kurczakiem i wermiszelem ryżowym


Inspirując się różnymi przepisami na zupę tajską, postanowiłam ugotować swoją wersję. Wprawdzie brakowało mi takiego składnika jak sos rybny, ale dowiedziałam się, że można go zastąpić sosem sojowym połączonym z sosem ostrygowym. Tak też zrobiłam i dodałam mój nowy zakup pastę sambal oelek. Pasta ta jest zrobiona na bazie ostrych papryczek i dodanie jej do potraw choćby takich jak zupa tajska, powoduje, że zyskuje ona ciekawy aromat. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru

cebula

1 czerwona papryka

200 ml mleczka kokosowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

2 łyżeczki pasty sambal oelek

2 łyżeczki curry

1,5 l rosołu

1 łyżka oleju kokosowego

natka kolendry

natka pietruszki

makaron ryżowy wermiszel

Sposób przygotowania:

Ząbki czosnku i imbir obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie wszystko przesmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Piersi z kurczaka i paprykę pokroić w paski. Do cebuli dodać piersi i chwilę przesmażyć, dodać paprykę i wszystko razem przesmażyć. Całość przełożyć z patelni do garnka, zalać rosołem i gotować około 15 minut. Do zupy dodać mleczko kokosowe, sos sojowy, ostrygowy, pastę sambal i curry. Na koniec wrzucić makaron ryżowy wermiszel i jeszcze pozostawić  5 minut na małym ogniu. Zaserwowałam zupę posypaną posiekaną kolendrą i pietruszką. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz