Inspirując się różnymi przepisami na zupę tajską, postanowiłam ugotować swoją wersję. Wprawdzie brakowało mi takiego składnika jak sos rybny, ale dowiedziałam się, że można go zastąpić sosem sojowym połączonym z sosem ostrygowym. Tak też zrobiłam i dodałam mój nowy zakup pastę sambal oelek. Pasta ta jest zrobiona na bazie ostrych papryczek i dodanie jej do potraw choćby takich jak zupa tajska, powoduje, że zyskuje ona ciekawy aromat.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
cebula
1 czerwona papryka
200 ml mleczka kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżeczki pasty sambal oelek
2 łyżeczki curry
1,5 l rosołu
1 łyżka oleju kokosowego
natka kolendry
natka pietruszki
makaron ryżowy wermiszel
Sposób przygotowania:
Ząbki czosnku i imbir obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie wszystko przesmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Piersi z kurczaka i paprykę pokroić w paski. Do cebuli dodać piersi i chwilę przesmażyć, dodać paprykę i wszystko razem przesmażyć. Całość przełożyć z patelni do garnka, zalać rosołem i gotować około 15 minut. Do zupy dodać mleczko kokosowe, sos sojowy, ostrygowy, pastę sambal i curry. Na koniec wrzucić makaron ryżowy wermiszel i jeszcze pozostawić 5 minut na małym ogniu. Zaserwowałam zupę posypaną posiekaną kolendrą i pietruszką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz