Ostatnio przed moimi urodzinami nasza wnuczka zażyczyła sobie tort Pavlovej, bo jak stwierdziła to tort, który bardzo, bardzo jej smakuje. Cóż było robić, musiałam sprostać zadaniu i przygotować taki tort, który nie raz już robiłam. Jednak już od dawna myślałam, by coś zmienić w wyglądzie bezy i wymyśliłam, by wykorzystać rękaw cukierniczy do tworzenia tortu. Jakież było zaskoczenie, kiedy tort znalazł się na stole. Wnuczka była zachwycona, a i reszta rodzinki również.
Składniki na bezę:7 białek
300 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Składniki na krem:
400 ml śmietany 30 %
250 g sera Mascarpone
70 g cukru
owoce borówki amerykańskiej
truskawki
maliny
Sposób przygotowania:
Na papierze do pieczenia narysować okręg o średnicy 24 cm, a następnie papier ułożyć na blaszce do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać powoli cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i jeszcze dokładnie wymieszać na wolnych obrotach. Część ubitych białek wyłożyć na narysowany okręg, wyrównać nie wychodząc poza linię okręgu. Resztę masy włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskając zrobić obręcz. Blaszkę włożyć do nagrzanego do 150 stopni piekarnika, piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec 90 minut. Po upieczeniu pozostawić bezę w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Sposób przygotowania kremu:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Do tak ubitej śmietany dodawać po łyżce sera Mascarpone cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu.
Na upieczony spód bezowy wyłożyć krem, a następnie ułożyć owoce. Smacznego.
Ojej, raz w życiu jadłam ten tort, zapomniałam jak się nazywa A tak bardzo chciałam go zrobić, minęły dwa i pół roku, i cud się wydarzył! Dziękuję!
OdpowiedzUsuń