Udka z kurczaka nie goszczą tak często na naszym stole, ale jak już to staram się przygotowywać za każdym razem inaczej. Tym razem postawiłam na udka w aromatycznej marynacie. Długo się zastanawiałam jaką zrobić mieszankę i kombinując wreszcie uzyskałam to czego smakowo oczekiwałam. Marynata spowodowała, że po upieczeniu udek stały się soczyste i bardzo aromatyczne w smaku.
Tak przygotowane, zaserwowane z naszymi ulubionymi pieczonymi ziemniakami i surówką okazały się wyśmienitym daniem obiadowym.Składniki:
4 udka
Składniki marynaty:
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego z kolendrą
0,5 łyżeczki czosnku mielonego
1 łyżeczka pasty sambal oelek
2 łyżki musztardy
sos sojowy do smaku
sól do smaku
4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, a następnie natrzeć udka, które przełożyć do miski i włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 40 minut. Po tym czasie odkryć naczynie i piec do zrumienienia skórki około 20 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz