reklama

piątek, 19 marca 2021

Udka w aromatycznej marynacie

 

Udka z kurczaka nie goszczą tak często na naszym stole, ale jak już to staram się przygotowywać za każdym razem inaczej. Tym razem postawiłam na udka w aromatycznej marynacie. Długo się zastanawiałam jaką zrobić mieszankę i kombinując wreszcie uzyskałam to czego smakowo oczekiwałam. Marynata spowodowała, że po upieczeniu udek stały się soczyste i bardzo aromatyczne w smaku.

Tak przygotowane,  zaserwowane z naszymi ulubionymi pieczonymi ziemniakami i surówką okazały się wyśmienitym daniem obiadowym. 

Składniki:

4 udka

Składniki marynaty:

0,5 łyżeczki imbiru

0,5 łyżeczki curry

0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego z kolendrą

0,5 łyżeczki czosnku mielonego

1 łyżeczka pasty sambal oelek

2 łyżki musztardy

sos sojowy do smaku

sól do smaku

4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, a następnie natrzeć udka, które przełożyć do miski i włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem  w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 40 minut. Po tym czasie odkryć naczynie i piec do zrumienienia skórki około 20 minut. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz