Już od dawna zabieram się na przygotowanie zupy z pak czoi. Przeglądałam różne przepisy, ale jakoś nie bardzo przypadły mi do gusty. Dlatego postanowiłam wykombinować własną wersję. Jednak na drodze do realizacji mojego pomysłu stanął mi brak mleczka kokosowego, którego nie mogło zabraknąć w mojej zupie. Ostatnie mleczko wykorzystałam do przygotowania mojego innowacyjnego deseru. Ale o tym w innym poście.
Więc cóż było robić, po prostu zrobiłam mleczko domowym sposobem, czyli szklankę wiórek kokosowych zalałam 1,5 szkl. wrzątku i odstawiłam na 2 godziny, a następnie pulpę zblendowałam i odcedziłam na sitku do przesiewania mąki. Mleczko okazało się doskonałe do mojej zupy.Składniki:
2 kapusty pak choi
1 mała papryka czerwona
200 g pieczarek
kawałek pora
2 łodygi selera naciowego
100 g ryżu
200 ml mleczka kokosowego
1,5 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka pasty sambal oelek
sól
pieprz
pieprz ziołowy
olej
łyżka masła
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać olej , dodać masło, a następnie wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, w pół plasterki por, seler naciowy i w paski paprykę. Wszystko razem przesmażyć. Zalać bulionem i chwilę gotować. Wsypać ryż, dodać pokrojoną kapustę pak choi i dalej gotować do miękkości ryżu. Na koniec wlać mleczko kokosowe, dodać przyprawy i chwilę jeszcze wszystko gotować na małym ogniu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz