reklama

czwartek, 18 marca 2021

Klopsy z ziemniakami zapiekane w piekarniku

 

I znów zainspirowałam się przepisem jednej z grup kulinarnych, gdzie  udostępniono filmik Tomasza Strzelczyka Oddaszfartucha. Tak mi się spodobał ten przepis, że nie mogłam go nie wykorzystać. Jednak jak zwykle o czym już niejednokrotnie pisałam, musiałam coś zmienić. Po pierwsze nie miałam akurat kapusty pekińskiej, zamieniłam ją  na pak choi, która na stałe zagościła w naszej kuchni. No i oczywiście dodałam swoje przyprawy.

 Składniki :

500 g mięsa mielonego 

400 g ugotowanych ziemniaków 

1 mała  kapusta pak choi

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

150 g żółtego sera 

500 ml passaty pomidorowej 

200 g pieczarek 

1 cebula

duży ząbek czosnku

2 jajka

2 łyżki bułki tartej 

2 łyżki majeranku 

posiekany koperek

ostra papryka 

pieprz

pieprz ziołowy

sól 

olej 

Sposób przygotowania:

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki  i smażyć je co chwilę mieszając.  Do pieczarek dodać cebulę i razem wszystko smażyć. Na koniec wrzucić pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Pieczarki odłożyć do wystygnięcia.  W między czasie kapustę pak choi drobno posiekać i wrzucić do miski, dodać mięso mielone, przesmażone pieczarki, jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, majeranek, sól, pieprz, pieprz ziołowy i dokładnie wszystko wymieszać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać trochę startego sera żółtego, pieprz, ostrą paprykę, koperek i wymieszać. Do naczynia żaroodpornego wlać trochę passaty pomidorowej i rozprowadzić równomiernie po dnie.  Z masy mięsnej formować kotlety mielone, ułożyć na passacie w naczyniu, zrobić w kotletach wgłębienie do którego włożyć kulki zrobione z masy ziemniaczanej. Całość zalać resztą passaty, posypać majerankiem i startym serem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 minut. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz