I znów zainspirowałam się przepisem jednej z grup kulinarnych, gdzie udostępniono filmik Tomasza Strzelczyka Oddaszfartucha. Tak mi się spodobał ten przepis, że nie mogłam go nie wykorzystać. Jednak jak zwykle o czym już niejednokrotnie pisałam, musiałam coś zmienić. Po pierwsze nie miałam akurat kapusty pekińskiej, zamieniłam ją na pak choi, która na stałe zagościła w naszej kuchni. No i oczywiście dodałam swoje przyprawy.
Składniki :500 g mięsa mielonego
400 g ugotowanych ziemniaków
1 mała kapusta pak choi
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
150 g żółtego sera
500 ml passaty pomidorowej
200 g pieczarek
1 cebula
duży ząbek czosnku
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki majeranku
posiekany koperek
ostra papryka
pieprz
pieprz ziołowy
sól
olej
Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i smażyć je co chwilę mieszając. Do pieczarek dodać cebulę i razem wszystko smażyć. Na koniec wrzucić pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Pieczarki odłożyć do wystygnięcia. W między czasie kapustę pak choi drobno posiekać i wrzucić do miski, dodać mięso mielone, przesmażone pieczarki, jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, majeranek, sól, pieprz, pieprz ziołowy i dokładnie wszystko wymieszać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać trochę startego sera żółtego, pieprz, ostrą paprykę, koperek i wymieszać. Do naczynia żaroodpornego wlać trochę passaty pomidorowej i rozprowadzić równomiernie po dnie. Z masy mięsnej formować kotlety mielone, ułożyć na passacie w naczyniu, zrobić w kotletach wgłębienie do którego włożyć kulki zrobione z masy ziemniaczanej. Całość zalać resztą passaty, posypać majerankiem i startym serem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz