reklama

środa, 10 marca 2021

Surówka z kapusty pak choy

 

Po wprowadzeniu do naszej kuchni kapusty pak choy mogę śmiało potwierdzić to, że jest to jedno z najlepszych warzyw, które można w różny sposób przyrządzać. Słyszałam o tej kapuście wiele, ale dopiero po dodaniu jej do ryby przekonałam się o jej walorach smakowych. Nie wspominając już o wykorzystaniu jej w całości bez odrzucania białych końcówek jak to się robi z innymi kapustami.

Dlatego gdy mi zostały dwie małe kapustki postanowiłam tym razem przygotować ją na surowo w postaci surówki. Pomysł okazał się znakomity, bo surówka wyszła rewelacyjna. 

Składniki:

2 szt. pak choi

mniejsza papryka czerwona

kawałek białej części pora

kilka pomidorków koktajlowych

Składniki dresingu:

3 łyżki oleju

3 łyżki octu balsamicznego czerwonego

1/2 szkl. śmietany Rama Cremefine

sól

pieprz

pieprz ziołowy

cukier

Sposób przygotowania dresingu:

Wszystkie składniki przełożyć do słoiczka, zakręcić i dokładnie wstrząsnąć, by składniki się wymieszały. 

Przygotowanie surówki:

Kapusty dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie drobno poszatkować. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę, przekrojone na pół pomidorki  i pokrojony na pół plasterki por. a koniec zalać dresingiem, wymieszać i odstawić na 15 minut, by smaki się przegryzły. Serwować jako dodatek do obiadu. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz