Po wprowadzeniu do naszej kuchni kapusty pak choy mogę śmiało potwierdzić to, że jest to jedno z najlepszych warzyw, które można w różny sposób przyrządzać. Słyszałam o tej kapuście wiele, ale dopiero po dodaniu jej do ryby przekonałam się o jej walorach smakowych. Nie wspominając już o wykorzystaniu jej w całości bez odrzucania białych końcówek jak to się robi z innymi kapustami.
Dlatego gdy mi zostały dwie małe kapustki postanowiłam tym razem przygotować ją na surowo w postaci surówki. Pomysł okazał się znakomity, bo surówka wyszła rewelacyjna.Składniki:
2 szt. pak choi
mniejsza papryka czerwona
kawałek białej części pora
kilka pomidorków koktajlowych
Składniki dresingu:
3 łyżki oleju
3 łyżki octu balsamicznego czerwonego
1/2 szkl. śmietany Rama Cremefine
sól
pieprz
pieprz ziołowy
cukier
Sposób przygotowania dresingu:
Wszystkie składniki przełożyć do słoiczka, zakręcić i dokładnie wstrząsnąć, by składniki się wymieszały.
Przygotowanie surówki:
Kapusty dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie drobno poszatkować. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę, przekrojone na pół pomidorki i pokrojony na pół plasterki por. a koniec zalać dresingiem, wymieszać i odstawić na 15 minut, by smaki się przegryzły. Serwować jako dodatek do obiadu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz