reklama

wtorek, 9 marca 2021

Ryba w sosie teriyaki z warzywami i makaronem tagiatele

Kiedyś robiłam piersi z kurczaka w sosie teriyaki, dlatego pomyślałam, że warto by przygotować rybę w takim sosie. Wspominając o tym mojej znajomej poradziła mi, by zrobić ją w towarzystwie warzyw i makaronu.  I jeszcze jedno wspomniała, że ona zawsze dodaje do tego dania kapustę pak choy. I tu mnie całkowicie zaskoczyła, bo wiedziałam, że coś takiego istnieje, ale nigdy jej nie zastosowałam w naszej kuchni.

Była to doskonała okazja, żeby  przekonać się wreszcie o jej walorach smakowych. Dlatego teraz śmiało mogę polecić danie z jej udziałem. 

Składniki:

4 filety rybne

mała papryka

250 g fasolki szparagowej mrożonej

kilka pomidorków koktajlowych 

mała cukinia

2 kapustki pak choy

sos teriyaki gotowy

olej

makaron Tagliatelle

Sposób przygotowania:

Rybę pokroić w większą kostkę, a następnie zalać sosem teriyaki i odstawić  na godzinę do lodówki. Po tym czasie na rozgrzany olej wrzucić  kawałki ryby, a następnie wlewamy sos z marynowania ryby i chwilę wszystko przesmażyć.  W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i przelać zimną wodą.  Przesmażoną rybę odłożyć na talerz a na pozostały sos wrzucić  fasolkę szparagową i pozostałe rozdrobnione warzywa. Wszystkie warzywa przesmażyć, aż staną się miękkie. Do tak przygotowanych warzyw wrzucić makaron, dodać do smaku sos sojowy, wymieszać, dodać odłożone kawałki ryby i pod przykryciem chwilę podusić. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz