Kiedyś robiłam piersi z kurczaka w sosie teriyaki, dlatego pomyślałam, że warto by przygotować rybę w takim sosie. Wspominając o tym mojej znajomej poradziła mi, by zrobić ją w towarzystwie warzyw i makaronu. I jeszcze jedno wspomniała, że ona zawsze dodaje do tego dania kapustę pak choy. I tu mnie całkowicie zaskoczyła, bo wiedziałam, że coś takiego istnieje, ale nigdy jej nie zastosowałam w naszej kuchni.
Była to doskonała okazja, żeby przekonać się wreszcie o jej walorach smakowych. Dlatego teraz śmiało mogę polecić danie z jej udziałem.Składniki:
4 filety rybne
mała papryka
250 g fasolki szparagowej mrożonej
kilka pomidorków koktajlowych
mała cukinia
2 kapustki pak choy
sos teriyaki gotowy
olej
makaron Tagliatelle
Sposób przygotowania:
Rybę pokroić w większą kostkę, a następnie zalać sosem teriyaki i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie na rozgrzany olej wrzucić kawałki ryby, a następnie wlewamy sos z marynowania ryby i chwilę wszystko przesmażyć. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. Przesmażoną rybę odłożyć na talerz a na pozostały sos wrzucić fasolkę szparagową i pozostałe rozdrobnione warzywa. Wszystkie warzywa przesmażyć, aż staną się miękkie. Do tak przygotowanych warzyw wrzucić makaron, dodać do smaku sos sojowy, wymieszać, dodać odłożone kawałki ryby i pod przykryciem chwilę podusić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz