reklama

czwartek, 11 marca 2021

Chińszczyzna z ryżem po mojemu

Po ugotowaniu rosołu zostały mi 2  udka z kurczaka, na które nie miałam pomysłu, a galaretka nam się już trochę przejadła. Dlatego postanowiłam wykorzystać je do przygotowania chińszczyzny z ryżem po mojemu. Cóż nie ma co za wiele pisać o tej potrawie, ponieważ większość ją doskonale zna.

Jedynie mogę jeszcze dodać, że do tego prostego dania można wykorzystać przeróżne warzywa, przyprawy i ryż, a za każdym razem wyjdzie smaczne danie obiadowe. 

Składniki:

papryka czerwona

200 g pieczarek

2 cebule czerwone

cukinia

1 saszetka ryżu

2 udka z rosołu

sos sojowy

sos ostrygowy

2 łyżeczki pasty sambal oelek

pieprz ziołowy

papryka słodka mielona

curry

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować  al dente. Na patelni rozgrzać olej, a następnie podsmażyć cebule. Dodać rozdrobnione warzywa,  pieczarki i razem wszystko poddusić. Gdy warzywa są na pół miękkie dodać ugotowany ryż, dolać odrobinę wody lub rosołu i dalej dusić. Na koniec dodać mięso z udek, dodać wszystkie przyprawy  i  razem wszystko wymieszać.  Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz