Po ugotowaniu rosołu zostały mi 2 udka z kurczaka, na które nie miałam pomysłu, a galaretka nam się już trochę przejadła. Dlatego postanowiłam wykorzystać je do przygotowania chińszczyzny z ryżem po mojemu. Cóż nie ma co za wiele pisać o tej potrawie, ponieważ większość ją doskonale zna.
Jedynie mogę jeszcze dodać, że do tego prostego dania można wykorzystać przeróżne warzywa, przyprawy i ryż, a za każdym razem wyjdzie smaczne danie obiadowe.Składniki:
papryka czerwona
200 g pieczarek
2 cebule czerwone
cukinia
1 saszetka ryżu
2 udka z rosołu
sos sojowy
sos ostrygowy
2 łyżeczki pasty sambal oelek
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
curry
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej, a następnie podsmażyć cebule. Dodać rozdrobnione warzywa, pieczarki i razem wszystko poddusić. Gdy warzywa są na pół miękkie dodać ugotowany ryż, dolać odrobinę wody lub rosołu i dalej dusić. Na koniec dodać mięso z udek, dodać wszystkie przyprawy i razem wszystko wymieszać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz