reklama

piątek, 26 marca 2021

Ryba duszona na warzywach

Wyczerpały mi się już pomysły na rybę duszoną , więc robię różne kombinacje z warzyw, którymi akurat dysponuję. Dzisiaj oprócz części włoszczyzny, wykorzystałam kawałek cukinii, papryki czerwonej, łodyg selera naciowego i oczywiście naszą ulubioną kapustę pak choi, która na bieżąco jest uzupełniana.

Aby wyostrzyć smak tych warzyw dodałam łyżeczkę pasty sambal oelek i passatę pomidorową. Wyszło pysznie i aromatycznie. 

Składniki:

4 filety rybne

cebula

1 marchewka

1 pietruszka

3 łodygi selera naciowego

1/2 małej cukini

1/2 papryki czerwonej

mała kapusta pak choi

1/2 szkl. passaty pomidorowej

1 łyżeczka pasty sambal oelek

3 kulki ziela angielskiego

sól

pieprz pieprz ziołowy

przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Filety rybne przyprawić przyprawą do ryb i odstawić na 15 minut. Cebulę  pokroić w piórka,   paprykę w paski, cukinię w kostkę, seler naciowy w plasterki, zaś marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wrzucić na rozgrzany olej. Wszystko przesmażyć, dodać pokrojoną kapustę pak choi dolać odrobinę wody, ziele angielskie  i chwilę dusić. Na koniec dodać passatę pomidorową,  pozostałe przyprawy i wymieszać. Włożyć przyprawione filety rybne, nakryć i dusić około 15 minut. Tak przygotowane filety rybne zaserwowałam z kaszą gryczaną. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz