Wyczerpały mi się już pomysły na rybę duszoną , więc robię różne kombinacje z warzyw, którymi akurat dysponuję. Dzisiaj oprócz części włoszczyzny, wykorzystałam kawałek cukinii, papryki czerwonej, łodyg selera naciowego i oczywiście naszą ulubioną kapustę pak choi, która na bieżąco jest uzupełniana.
Aby wyostrzyć smak tych warzyw dodałam łyżeczkę pasty sambal oelek i passatę pomidorową. Wyszło pysznie i aromatycznie.Składniki:
4 filety rybne
cebula
1 marchewka
1 pietruszka
3 łodygi selera naciowego
1/2 małej cukini
1/2 papryki czerwonej
mała kapusta pak choi
1/2 szkl. passaty pomidorowej
1 łyżeczka pasty sambal oelek
3 kulki ziela angielskiego
sól
pieprz pieprz ziołowy
przyprawa do ryb
Sposób przygotowania:
Filety rybne przyprawić przyprawą do ryb i odstawić na 15 minut. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, cukinię w kostkę, seler naciowy w plasterki, zaś marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wrzucić na rozgrzany olej. Wszystko przesmażyć, dodać pokrojoną kapustę pak choi dolać odrobinę wody, ziele angielskie i chwilę dusić. Na koniec dodać passatę pomidorową, pozostałe przyprawy i wymieszać. Włożyć przyprawione filety rybne, nakryć i dusić około 15 minut. Tak przygotowane filety rybne zaserwowałam z kaszą gryczaną. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz