reklama

czwartek, 25 marca 2021

Jajka marynowane w kurkumie

O tych jajkach słyszałam już dawno temu, ba nawet dostałam przepis, ale jakoś zupełnie o nich zapomniałam. Kiedy polecałam moje jajka wielkanocne w kminku, koleżanka pokazała mi zdjęcia swoich jajek w kurkumie i wtedy bardzo mi się spodobały, ale miałam obawy, czy moja rodzina się nimi zachwyci. Dlatego teraz, gdy na jednej z grup zauważyłam te żółte jajka, natychmiast zabrałam się za  szukanie przepisu sprzed lat.
I o dziwo znalazłam, przygotowałam i muszę stwierdzić, że są  pyszne.

Składniki:
4 jajka

Składniki marynaty:
100 ml octu
300 ml wody
1 łyżka kurkumy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty umieścić w garnuszku, zagotować i gotować około 10 minut do rozpuszczenia cukru. Odstawić. W między czasie ugotować jajka na twardo, ostudzić i obrać, a następnie przełożyć do słoika i zalać jeszcze gorącą zalewą. Po ostudzeniu włożyć do lodówki. Czas marynowania 12 -24 godziny. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz