reklama

piątek, 12 marca 2021

Naleśniki z serem i truskawkami odsmażane

 

Jak już dawno pisałam, naleśniki nie były moją mocną stroną, ponieważ ich po prostu w dzieciństwie nie znałam. Ale jak już nauczyłam się je robić, to staram się je smażyć nie tylko po to by wykorzystać je jako podstawę do przyrządzenia  krokietów, ale przede wszystkim do przygotowania dań obiadowych na słodko, czy jako słodkie śniadanie.

 Składniki na farsz z sera białego:

1/2kg sera białego

2 żółtka

cukier waniliowy

cukier ilość według uznania

łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego

150 g truskawek drobno pokrojonych

Sposób przygotowania farszu z sera białego:

Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać wszystkie składniki farszu i dokładnie wymieszać.

Składniki na naleśniki :

3 szkl. mąki

1 szkl. wody

3 szkl. mleka

2 jajka

łyżeczka soli

kawałek słoniny do smażenia

Dodatkowo na mus:

250 g truskawek 

cukier według uznania

Sposób przygotowania musu:

Truskawki z cukrem zblendować na mus. 

Sposób przygotowania naleśników:

Wszystkie składniki na naleśniki oprócz słoninki zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie  odstawić na kilka minut.  Rozgrzaną patelnię posmarować dokładnie słoninką, nalać ciasto chochlą i smażyć na złoty kolor z obu stron. Upieczone naleśniki układać na odwróconym talerzu. Na usmażone naleśniki nakładać farsz z sera białego i zawijać  w rulon. Tak przygotowane naleśniki odsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Tym razem  naleśniki zaserwowałam polane musem truskawkowym. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz