Jak już dawno pisałam, naleśniki nie były moją mocną stroną, ponieważ ich po prostu w dzieciństwie nie znałam. Ale jak już nauczyłam się je robić, to staram się je smażyć nie tylko po to by wykorzystać je jako podstawę do przyrządzenia krokietów, ale przede wszystkim do przygotowania dań obiadowych na słodko, czy jako słodkie śniadanie.
Składniki na farsz z sera białego:1/2kg sera białego
2 żółtka
cukier waniliowy
cukier ilość według uznania
łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
150 g truskawek drobno pokrojonych
Sposób przygotowania farszu z sera białego:
Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać wszystkie składniki farszu i dokładnie wymieszać.
Składniki na naleśniki :
3 szkl. mąki
1 szkl. wody
3 szkl. mleka
2 jajka
łyżeczka soli
kawałek słoniny do smażenia
Dodatkowo na mus:
250 g truskawek
cukier według uznania
Sposób przygotowania musu:
Truskawki z cukrem zblendować na mus.
Sposób przygotowania naleśników:
Wszystkie składniki na naleśniki oprócz słoninki zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstawić na kilka minut. Rozgrzaną patelnię posmarować dokładnie słoninką, nalać ciasto chochlą i smażyć na złoty kolor z obu stron. Upieczone naleśniki układać na odwróconym talerzu. Na usmażone naleśniki nakładać farsz z sera białego i zawijać w rulon. Tak przygotowane naleśniki odsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Tym razem naleśniki zaserwowałam polane musem truskawkowym. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz