Nie wiem co się ostatnio dzieje w mojej kuchni, ale co raz częściej goszczą tu potrawy kuchni indyjskiej, tajskiej, a teraz i marokańskiej. Może to skutek spotkania się z ludźmi z całego świata, którzy bardzo chętnie dzielą się swoimi przepisami, w zamian za przepisy europejskie. Nie powiem, ale te potrawy bardzo, ale to bardzo nam smakują. Może to dzięki tym niesamowitym przyprawom, które nadają smak tym potrawom, a gdy gotuję ich aromat unosi się w całym mieszkaniu i nie tylko.
Dlatego nasi sąsiedzi są zdziwieni, że to z naszego mieszkania unoszą się te cudowne zapachy.Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
końcówki z zielonej cebulki dymki
300 g pomidorów krojonych z puszki
300 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
kawałek świeżego korzenia imbiru drobno pokrojonego
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżki skrobi
1/2 litra bulionu z kury
1/2 litra wody
sól
pieprz
1 łyżka posiekanej natki kolendry
Sposób przygotowania:
Piersi pokroić na mniejsze kawałki , a następnie na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie przełożyć do garnka. Na pozostałym oleju przesmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i starty imbir. Gdy cebula będzie miękka dodać przyprawy kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę słodką, cynamon i wszystko razem przesmażyć, dodać do mięsa. Zalać bulionem i wodą , gotować około 20 minut. Dodać ciecierzycę, pomidory z puszki i gotować kolejne 15 minut. Na koniec dodać skrobię rozmieszaną z wodą, sól, pieprz i jeszcze chwilę gotować. Tak przygotowaną zupę zaserwowałam posypaną posiekaną natką kolendry. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz