reklama

poniedziałek, 15 marca 2021

Marokańska zupa z ciecierzycą i kurczakiem po mojemu

Nie wiem co się ostatnio dzieje w mojej kuchni, ale co raz częściej goszczą tu potrawy kuchni indyjskiej, tajskiej, a teraz i marokańskiej. Może to skutek spotkania się z ludźmi z całego świata, którzy bardzo chętnie dzielą się swoimi przepisami, w zamian za przepisy europejskie. Nie powiem, ale te potrawy bardzo, ale to bardzo nam smakują. Może to dzięki tym niesamowitym przyprawom, które nadają smak tym potrawom, a  gdy gotuję ich aromat unosi się w całym mieszkaniu i nie tylko.

Dlatego nasi sąsiedzi są zdziwieni, że to z naszego mieszkania unoszą się te cudowne zapachy. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

końcówki z zielonej cebulki dymki

300 g pomidorów krojonych  z puszki

300 g ugotowanej ciecierzycy  z puszki

kawałek świeżego korzenia imbiru drobno pokrojonego

1 płaska łyżeczka mielonego kuminu

1 płaska łyżeczka mielonej kolendry

1/2 łyżeczki kurkumy,

1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1/2 łyżeczki cynamonu

2 płaskie łyżki skrobi

1/2 litra bulionu z kury

1/2 litra wody

sól 

pieprz

1 łyżka posiekanej natki kolendry

Sposób przygotowania:

Piersi pokroić na mniejsze kawałki , a następnie na patelni rozgrzać olej i wrzucić  mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie przełożyć do garnka. Na pozostałym oleju przesmażyć pokrojoną  cebulę, czosnek i starty imbir. Gdy cebula będzie miękka dodać przyprawy kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę słodką,  cynamon i wszystko razem przesmażyć, dodać do mięsa. Zalać bulionem i wodą , gotować około 20 minut. Dodać ciecierzycę, pomidory z puszki i gotować kolejne 15 minut. Na koniec dodać skrobię rozmieszaną z wodą, sól, pieprz i jeszcze chwilę gotować. Tak przygotowaną zupę zaserwowałam posypaną posiekaną natką kolendry. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz