reklama

wtorek, 16 marca 2021

Kotlety postne s. Faustyny po mojemu

 

Zainspirowana przepisem na te kotlety z mojej grupy kulinarnej postanowiłam je przygotować, ale jak zwykle po mojemu. Stwierdziłam, że to dobra okazja, by znowu dodać zamiast ostrej papryki mielonej moją nową przyprawę, czyli pastę sambal oelek. Dodałam również posiekaną natkę kolendry i pieprz ziołowy, które nadały tym kotlecikom innego , bardziej wyrazistego smaku.

Jeśli chodzi o sposób podania, zdecydowałam się na zaserwowanie tych kotlecików z sosem chrzanowym i surówką. 

Składniki:

200 g zielonej soczewicy

1 saszetka kaszy jęczmiennej

2 średnie ziemniaki

1 duża cebula

2 łyżka mąki 

bułki tarta do panierowania

papryka słodka

czosnek mielony

sól

pieprz

pieprz ziołowy

1,5 łyżeczki pasty sambal oelek

posiekana natka kolendry

2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia

Sposób przygotowania:   

Soczewicę opłukać i przecedzić przez sito. Ziemniak obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wsypać soczewicę i dodać pokrojone ziemniaki. Całość zalać  4 szklankami osolonej wody i gotować ok. 20 min do miękkości. W drugim garnku ugotować w osolonej wodzie  saszetkę kaszy. Ugotowaną soczewicę z ziemniakiem przełożyć do miski. Tłuczkiem rozgnieść soczewicę z ziemniakami. Do soczewicy dodać ugotowaną kaszę.  W między czasie  na patelni z odrobiną masła zeszklić  cebulę drobno pokrojoną, którą odłożyć do ostudzenia, a następnie dodać  do całości. Na koniec wszystko dokładnie wymieszać, dodać  mąkę, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.  Z masy formować kotlety, a następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na maśle z obu stron na złoto. Podać z sosem i surówką.  Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz