Zainspirowana przepisem na te kotlety z mojej grupy kulinarnej postanowiłam je przygotować, ale jak zwykle po mojemu. Stwierdziłam, że to dobra okazja, by znowu dodać zamiast ostrej papryki mielonej moją nową przyprawę, czyli pastę sambal oelek. Dodałam również posiekaną natkę kolendry i pieprz ziołowy, które nadały tym kotlecikom innego , bardziej wyrazistego smaku.
Jeśli chodzi o sposób podania, zdecydowałam się na zaserwowanie tych kotlecików z sosem chrzanowym i surówką.Składniki:
200 g zielonej soczewicy
1 saszetka kaszy jęczmiennej
2 średnie ziemniaki
1 duża cebula
2 łyżka mąki
bułki tarta do panierowania
papryka słodka
czosnek mielony
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1,5 łyżeczki pasty sambal oelek
posiekana natka kolendry
2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Soczewicę opłukać i przecedzić przez sito. Ziemniak obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wsypać soczewicę i dodać pokrojone ziemniaki. Całość zalać 4 szklankami osolonej wody i gotować ok. 20 min do miękkości. W drugim garnku ugotować w osolonej wodzie saszetkę kaszy. Ugotowaną soczewicę z ziemniakiem przełożyć do miski. Tłuczkiem rozgnieść soczewicę z ziemniakami. Do soczewicy dodać ugotowaną kaszę. W między czasie na patelni z odrobiną masła zeszklić cebulę drobno pokrojoną, którą odłożyć do ostudzenia, a następnie dodać do całości. Na koniec wszystko dokładnie wymieszać, dodać mąkę, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety, a następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na maśle z obu stron na złoto. Podać z sosem i surówką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz