Już od dawna chodziły za mną takie knedle z bułek, ale dopiero ostatnio gdy zauważyłam je na jednej z grup postanowiłam je przygotować. Jednak knedle te z grupy robione były z czerstwego chleba, a ja postanowiłam zrobić wersję mojej teściowej z bułek, lecz nie na słodko jak już kiedyś pisałam, tylko na ostro z dodatkiem świeżych ziół i stopionego boczku.
Zaserwowane z sosem pieczarkowym okazały się pysznym i szybkim w przygotowaniu daniem obiadowym.Składniki:
4 czerstwe bułki pszenne
1/2 cebuli
150 g boczku wędzonego drobno pokrojonego
garstka natki kolendry
koperek
1,5 szklanki mleka
2 jajka
tarta bułka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Bułki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Wlać mleko rozmieszane z jajkami do miski z bułką, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie boczek stopić na patelni, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i razem smażyć. Odstawić do wystygnięcia. Natkę kolendry i koperek wypłukać i drobno posiekać. Boczek z cebulką, posiekaną kolendrę i koperek dodać do bułek. Dokładnie całość wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, sosem sojowym i gałką, a następnie dokładnie wyrobić na jednolitą masę. W większym garnku zagotować osoloną wodę. Ręce Zmoczyć i z powstałego ciasta formować kluski w kształcie piłeczek, które wrzucać do wrzącej wody. Po wypłynięciu zmniejszyć ogień i gotować knedle przez 5-6 minut. Gotowe knedle wyłowić z wody łyżką cedzakową i podać z sosem pieczarkowym. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz