reklama

piątek, 5 marca 2021

Knedle z bułek z boczkiem i z świeżymi ziołami

Już od dawna chodziły za mną takie knedle z bułek, ale dopiero ostatnio gdy zauważyłam je na jednej z grup  postanowiłam je przygotować. Jednak  knedle te z grupy robione były z czerstwego chleba, a ja postanowiłam zrobić wersję mojej teściowej z bułek, lecz nie na słodko jak już kiedyś pisałam, tylko na ostro z dodatkiem świeżych ziół i stopionego boczku.

Zaserwowane z sosem pieczarkowym okazały się pysznym i szybkim w przygotowaniu daniem obiadowym. 

Składniki:

4 czerstwe bułki pszenne

1/2 cebuli

150 g boczku wędzonego drobno pokrojonego

garstka natki kolendry

koperek

1,5 szklanki mleka

2 jajka

tarta bułka 

gałka muszkatołowa

sól

 pieprz 

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Bułki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Wlać  mleko rozmieszane z jajkami  do miski z bułką, wymieszać i odstawić  na kilka minut. Następnie boczek stopić na patelni, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i razem smażyć. Odstawić do wystygnięcia. Natkę kolendry i koperek wypłukać i drobno posiekać.  Boczek z cebulką, posiekaną kolendrę i koperek dodać  do bułek. Dokładnie całość wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, sosem sojowym i gałką, a następnie dokładnie wyrobić na jednolitą masę. W większym garnku zagotować osoloną wodę. Ręce Zmoczyć i z powstałego ciasta formować kluski w kształcie piłeczek, które wrzucać do wrzącej wody. Po wypłynięciu zmniejszyć ogień i gotować  knedle przez 5-6 minut. Gotowe knedle wyłowić  z wody łyżką cedzakową i podać  z sosem pieczarkowym. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz