reklama

wtorek, 2 lutego 2021

Zupa meksykańska z batatami i kurczakiem po mojemu

Ostatnio córka zaopatrzyła mnie w bataty, bo wiedziała, że od dawna noszę się z zamiarem przygotowania czegoś z ich udziałem. Dlatego nie mogąc tego zmarnować szukałam pomysłu na nie, więc postanowiłam przygotować jakieś danie jednogarnkowe. Tym rodzajem zupy zainspirowałam się różnymi przepisami z Internetu i przygotowałam swoją wersję, która zaskoczyła nas swoim nieprawdopodobnym smakiem.

 Składniki:

500 g batatów

400 g piersi z kurczaka

cebula

3 ząbki czosnku

200 g czerwonej soczewicy

1/2 papryki czerwonej

łyżka masła klarowanego

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczka ostrej papryki

1/2 łyżeczki kurkumy

łyżeczka kolendry

1 łyżeczka oregano

sól

pieprz

pieprz ziołowa

sos sojowy

1,5 l rosołu

Sposób przygotowania:

Masło stopić w garnku, a następnie wrzucić pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Chwilę razem przesmażyć, dodać obrane i pokrojone w kostkę bataty, wypłukaną soczewicę, pokrojoną paprykę, przyprawy, dokładnie wymieszać i razem wszystko przesmażyć. Zalać rosołem i gotować. W między czasie piersi z kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się zupy.  Gotować około 20 minut. Na koniec wrzucić kukurydzę konserwową i ewentualnie doprawić. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz