Piersi z kurczaka przygotowywałam na różne sposoby, dlatego dzisiaj postanowiłam zrobić je w sosie pieczarkowym. Jednak tym razem nie przekroiłam ich wzdłuż by uzyskać cieńsze plastry, ani też ich nie rozbijałam, bo zależało mi by można je było pokroić jak pieczeń. I w pełni mi się to udało.
Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z naszą ulubioną kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej. Wyszło naprawdę pyszne danie obiadowe.Składniki:
2 piersi z kurczaka
250 g pieczarek
mała cebula
śmietana słodka do sosów
sól
pieprz
pieprz ziołowy
sos sojowy
2 łyżeczki skrobi
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, część oleju z marynaty wlać na patelnię i opiec na nim mięso z obydwu stron, a następnie mięso wyjąć na talerz. Do pozostałego tłuszczu wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Razem wszystko przesmażyć, włożyć z powrotem piersi z kurczaka, zalać wodą i dusić do miękości mięsa i pieczarek. Na koniec dodać śmietankę z dodatkiem skrobi i jeszcze chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz