reklama

piątek, 29 stycznia 2021

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

 

Piersi z kurczaka przygotowywałam na różne sposoby, dlatego dzisiaj  postanowiłam zrobić je w sosie pieczarkowym. Jednak tym razem nie przekroiłam ich wzdłuż by uzyskać cieńsze plastry, ani też ich nie rozbijałam, bo zależało mi by można je było pokroić jak pieczeń. I w pełni mi się to udało.

Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z naszą ulubioną kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej. Wyszło naprawdę pyszne danie obiadowe. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

250 g pieczarek 

mała cebula

śmietana słodka do sosów

sól

pieprz

pieprz ziołowy

sos sojowy

2 łyżeczki skrobi

Składniki marynaty:

pół szklanki oleju

łyżeczka papryki ostrej

łyżeczka papryki słodkiej

łyżeczka czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki  marynaty dokładnie  wymieszać. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie  włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, część oleju z marynaty wlać na patelnię i opiec na nim mięso z obydwu stron, a następnie mięso wyjąć na talerz. Do pozostałego tłuszczu wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Razem wszystko przesmażyć, włożyć z powrotem piersi z kurczaka, zalać wodą i dusić do miękości mięsa i pieczarek.  Na koniec dodać śmietankę z dodatkiem skrobi i jeszcze chwilę gotować. Doprawić solą,  pieprzem, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz