reklama

środa, 3 lutego 2021

Kluski śląskie z farszem mięsno pieczarkowym z odzysku

Przygotowując ziemniaki faszerowane zostało mi sporo farszu, dlatego postanowiłam go wykorzystać do sporządzenia nadziewanych klusek śląskich , których jeszcze nie było. Kluski z takim farszem smakowały wyśmienicie. Muszę stwierdzić, że znowu udało mi się wykorzystać coś, co w wielu gospodarstwach domowych poszło by do śmietnika. Znam osobiście takie gospodynie, u których wiele takich pozostałości po przygotowaniu jednego dania nie jest wykorzystane do sporządzenia czegoś nowego.

 Składniki farszu:

400 g mięsa mielonego mieszanego

200 g pieczarek

1/2 cebuli lub kilka szalotek

1 łyżka masła

1 jajko

wydrążone środki z 3 ziemniaków

posiekana natka pietruszki

100 g startego sera

sól

pieprz

pieprz ziołowy

sos sojowy

Sposób przygotowania farszu:

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zaś cebulę drobno pokroić , razem przesmażyć na maśle, a następnie odłożyć do wystygnięcia.  Na tej samej patelni przesmażyć mięso mielone. Po wystygnięciu mięsa wymieszać je z pieczarkami, rozgniecionymi środkami z ziemniaków, startym serem , jajkiem i pietruszką. Doprawić na dość ostro. 

Składniki na kluski śląskie:

1 kg ziemniaków najlepiej sałatkowych

mąka ziemniaczana w proporcji 1:4

woda w razie potrzeby

Przygotowanie klusek:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Gdy ziemniaki jeszcze będą ciepłe dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić elastyczne ciasto, które nie może się kleić do ręki. Jeżeli kluska pęka dolać do ciasta trochę wody. Z ciasta formować wałek, a następnie kroć na kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć, a na środek kłaść przygotowany farsz. Zlepić  brzegi i formować podłużne kluski. W większym garnku zagotować wodę z solą i wrzucać ulepione w ten sposób kluski. Gotować około 8 min po wypłynięciu. Podawać polane tłuszczem ze skwarkami i cebulką. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz