Przygotowując ziemniaki faszerowane zostało mi sporo farszu, dlatego postanowiłam go wykorzystać do sporządzenia nadziewanych klusek śląskich , których jeszcze nie było. Kluski z takim farszem smakowały wyśmienicie. Muszę stwierdzić, że znowu udało mi się wykorzystać coś, co w wielu gospodarstwach domowych poszło by do śmietnika. Znam osobiście takie gospodynie, u których wiele takich pozostałości po przygotowaniu jednego dania nie jest wykorzystane do sporządzenia czegoś nowego.
Składniki farszu:400 g mięsa mielonego mieszanego
200 g pieczarek
1/2 cebuli lub kilka szalotek
1 łyżka masła
1 jajko
wydrążone środki z 3 ziemniaków
posiekana natka pietruszki
100 g startego sera
sól
pieprz
pieprz ziołowy
sos sojowy
Sposób przygotowania farszu:
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zaś cebulę drobno pokroić , razem przesmażyć na maśle, a następnie odłożyć do wystygnięcia. Na tej samej patelni przesmażyć mięso mielone. Po wystygnięciu mięsa wymieszać je z pieczarkami, rozgniecionymi środkami z ziemniaków, startym serem , jajkiem i pietruszką. Doprawić na dość ostro.
Składniki na kluski śląskie:
1 kg ziemniaków najlepiej sałatkowych
mąka ziemniaczana w proporcji 1:4
woda w razie potrzeby
Przygotowanie klusek:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Gdy ziemniaki jeszcze będą ciepłe dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić elastyczne ciasto, które nie może się kleić do ręki. Jeżeli kluska pęka dolać do ciasta trochę wody. Z ciasta formować wałek, a następnie kroć na kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć, a na środek kłaść przygotowany farsz. Zlepić brzegi i formować podłużne kluski. W większym garnku zagotować wodę z solą i wrzucać ulepione w ten sposób kluski. Gotować około 8 min po wypłynięciu. Podawać polane tłuszczem ze skwarkami i cebulką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz