Przepis na ten szybki gulasz znalazłam przypadkowo w moich zapiskach i dzisiaj kiedy nie miałam pomysłu na szybki obiad z kurczaka w roli głównej postanowiłam go wykorzystać. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowane z ryżem okazały się nie tylko pysznym daniem obiadowym, ale przede wszystkim szybkim i prostym w przygotowaniu. Dlatego na stałe znajdzie się w naszym menu.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
puszka fasoli czerwonej
kawałek pora
cebula
1 duża papryka czerwona
2 - 3 pomidory bez skórki
1/2 szklanki passaty pomidorowej
kolendra suszona
kmin rzymski
czosnek mielony
pieprz ziołowy
sól
pieprz
papryka słodka
papryka chili w proszku
olej do smażenia
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
przyprawa do grilla
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na 30 minut. Następnego dnia na patelni rozgrzać olej i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w pół plasterki por i pokrojoną w kostkę paprykę. Razem wszystko przesmażyć. Dodać odsączoną fasolę, pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Dolać trochę wody i dusić około 15 min. Na koniec dodać passatę pomidorową. Tak przygotowany gulasz zaserwowałam z ryżem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz