reklama

czwartek, 18 lutego 2021

Szybki gulasz z kurczaka z papryką i fasolą

 

Przepis na ten szybki gulasz znalazłam przypadkowo w moich zapiskach i dzisiaj kiedy nie miałam pomysłu na szybki obiad z kurczaka w roli głównej postanowiłam go wykorzystać. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowane z ryżem okazały się nie tylko pysznym daniem obiadowym, ale przede wszystkim szybkim i prostym w przygotowaniu. Dlatego  na stałe znajdzie się w naszym menu. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

puszka fasoli czerwonej

kawałek pora

cebula

1 duża papryka czerwona

2 - 3 pomidory bez skórki

1/2 szklanki passaty pomidorowej

kolendra suszona

kmin rzymski

czosnek mielony

pieprz ziołowy

sól

pieprz

papryka słodka 

papryka chili w proszku

olej do smażenia

Składniki marynaty:

pół szklanki oleju

łyżeczka papryki ostrej

łyżeczka papryki słodkiej

łyżeczka czosnku granulowanego

przyprawa do grilla

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na 30 minut. Następnego dnia na patelni rozgrzać olej i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w pół plasterki por i pokrojoną w kostkę paprykę. Razem wszystko przesmażyć. Dodać odsączoną fasolę, pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Dolać trochę wody i dusić około 15 min. Na koniec dodać passatę pomidorową.  Tak przygotowany gulasz zaserwowałam z ryżem. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz