Od dawna nie robiłam nic ze schabu, a kotlety schabowe tradycyjne już od dawna nam się przejadły. Dlatego pomyślałam, że dobrze było by przygotować coś nowego. Szukałam i znalazłam bardzo interesujący przepis jeszcze w starych wycinkach z gazet, które też przechowuję. Plastry schabu w sosie węgierskim okazały się nie tylko proste, ale przede wszystkim szybkie w przygotowaniu, nie wspominając już o wyjątkowym smaku tej potrawy.
Składniki:4 plastry schabu
cebula
1/2 l gorącego bulionu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
2 - 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego suszonego
3 kulki ziela angielskiego
listek laurowy
2 łyżki sosu sojowego
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki skrobi
olej
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, a następnie przełożyć ją na talerz. Dodać jeszcze trochę oleju, rozgrzać go i obsmażyć na rumiano z dwóch stron plastry schabu lekko rozbite. Zalać bulionem, wrzucić odłożoną cebulę, dodać wszystkie przyprawy i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem. Dodać przecier pomidorowy, a na koniec zaprawić skrobią rozmieszaną z wodą. Chwilę jeszcze gotować na małym ogniu. Tak przygotowane plastry schabu zaserwowałam z kaszą gryczaną, pomidorami i patisonami konserwowymi. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz