reklama

poniedziałek, 22 lutego 2021

Plastry schabu w sosie węgierskim

Od dawna nie robiłam nic ze schabu, a kotlety schabowe tradycyjne już od dawna nam się przejadły. Dlatego pomyślałam, że dobrze było by przygotować coś nowego. Szukałam i znalazłam bardzo interesujący przepis jeszcze w starych wycinkach z gazet, które też przechowuję. Plastry schabu w sosie węgierskim okazały się nie tylko proste, ale przede wszystkim szybkie w przygotowaniu, nie wspominając już o wyjątkowym smaku tej potrawy.

 Składniki:

4 plastry schabu

cebula

1/2 l gorącego bulionu

sól

pieprz

pieprz ziołowy

2 - 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego suszonego

3 kulki ziela angielskiego

listek laurowy

2 łyżki sosu sojowego

łyżka koncentratu pomidorowego 

2 łyżeczki skrobi

olej 

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać olej,  zeszklić  pokrojoną w piórka cebulę, a następnie przełożyć ją na talerz. Dodać jeszcze trochę oleju, rozgrzać go i obsmażyć na rumiano z dwóch stron plastry schabu lekko rozbite. Zalać bulionem, wrzucić odłożoną cebulę, dodać wszystkie przyprawy i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem. Dodać przecier pomidorowy, a na koniec zaprawić skrobią rozmieszaną z wodą. Chwilę jeszcze gotować na małym ogniu. Tak przygotowane plastry schabu zaserwowałam z kaszą gryczaną, pomidorami i patisonami konserwowymi. Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz