reklama

środa, 17 lutego 2021

Chleb pszenny bez wyrabiania

 

Dłuższy czas już nie piekłam żadnego chlebka, aż do dzisiaj, kiedy naszła mnie ochota na taki swojski chleb. Mając do dyspozycji podstawowe składniki, przygotowałam taki prosty chleb pszenny bez wyrabiania. Przepis na ten chleb rzucił mi się w oczy na jednej z grup kulinarnych. Mogę więc śmiało go polecić wszystkim tym, którzy preferują chleb pszenny. 

Składniki:

3 szkl. mąki pszennej

1,5 szkl. ciepłej wody

3 g drożdży suchych 

1 łyżeczka cukru

2 płaskie łyżeczki soli

foremka 10 cm x 24 cm

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki wsypać do miski, wlać ciepłą wodę i wymieszać  łyżką do uzyskania jednolitej masy. Tak uzyskane ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta przełożyć je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 50 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz