Pieczeń z indyka przygotowywałam już kilka razy, ale za każdym razem staram się robić inną marynatę. Tym razem postanowiłam spróbować z miodowo musztardową i muszę przyznać, że był to doskonały pomysł. Mięso okazało się soczyste i wyśmienite w smaku.
Składniki:
600 g piersi z indyka
cebula
100 ml śmietanki 30 %
Składniki marynaty:
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka musztardy dijon ziarnistej
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
czosnek granulowany
pieprz z kolendrą
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso indycze oczyścić z błon, a następnie włożyć do marynaty na całą noc. Tak przygotowane mięso wyjąć z marynaty i dokładnie obsmażyć na gorącym oleju z każdej strony na brązowo. Następnie wlać szklankę wody, część marynaty i dusić mięso pod przykryciem do miękkości. Następnie wyjąć mięso, a powstały z pieczenia sos zaprawić skrobią rozmieszaną w śmietance, aby powstał zawiesisty sos. Tak przygotowane mięso zaserwowałam z kluskami śląskimi i kapustą kiszoną na ciepło. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz