reklama

piątek, 5 lutego 2021

Pieczeń z indyka w miodowo musztardowej marynacie

Pieczeń z indyka przygotowywałam już kilka razy, ale za każdym razem staram się robić inną marynatę. Tym razem postanowiłam spróbować z miodowo musztardową i muszę przyznać, że był to doskonały pomysł. Mięso okazało się soczyste i wyśmienite w smaku. 


Składniki:

600 g piersi z indyka

cebula

100 ml śmietanki 30 %

Składniki marynaty:

2 łyżki musztardy

1 łyżeczka musztardy dijon ziarnistej

2 łyżki miodu

4 łyżki oleju

sól

pieprz

pieprz ziołowy

papryka słodka mielona

czosnek granulowany

pieprz z kolendrą

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso indycze oczyścić z błon, a następnie włożyć do marynaty na całą noc. Tak przygotowane mięso wyjąć z marynaty i dokładnie obsmażyć na gorącym oleju z każdej  strony na brązowo. Następnie wlać  szklankę wody, część marynaty i dusić mięso pod przykryciem do miękkości. Następnie wyjąć mięso, a powstały z pieczenia sos zaprawić skrobią rozmieszaną w śmietance, aby powstał zawiesisty sos. Tak przygotowane mięso zaserwowałam z kluskami śląskimi i kapustą kiszoną na ciepło. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz