Ten przepis z mojej grupy kulinarnej na gołąbki bez zawijania pieczone w piekarniku Marzeny Kowalskiej mnie zainspirował do tego stopnia, że koniecznie musiałam go wykorzystać. W prawdzie nie do końca bo gołąbki zrobiłam po mojemu, ale sos i sposób pieczenia pozostał oryginalny. Wyszło szybkie, proste w przygotowaniu, wyśmienite danie obiadowe, które jest naprawdę godne polecenia.
Składniki:
1/2 mięsa mielonego
1/2 kapusty białej małej
1 woreczek ryżu
cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
sos sojowy
olej
Składniki na sos:
500 ml passaty pomidorowej
500 ml bulionu
150 ml jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki wymieszać.
Sposób przygotowania:
Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mięso mielone, ryż ugotowany i cebulkę podsmażoną na oleju. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić na ostro sola, pieprzem, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. Formować kotlety mielone, A następnie układać na blaszce. Całość zalać przygotowanym sosem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 80 minut z funkcją termoobiegu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz