reklama

czwartek, 25 lutego 2021

Gołąbki bez zawijania z piekarnika

 

Ten przepis z mojej grupy kulinarnej na gołąbki bez zawijania pieczone w piekarniku Marzeny Kowalskiej mnie zainspirował do tego stopnia, że koniecznie musiałam go wykorzystać. W prawdzie nie do końca bo gołąbki zrobiłam po mojemu, ale sos i sposób pieczenia pozostał oryginalny. Wyszło szybkie, proste w przygotowaniu, wyśmienite danie obiadowe, które jest naprawdę godne polecenia.

Składniki:

1/2 mięsa mielonego

1/2 kapusty białej małej

1 woreczek ryżu

cebula

sól

 pieprz

pieprz ziołowy

sos sojowy

olej

Składniki na sos:

500 ml passaty pomidorowej

500 ml bulionu

150 ml jogurtu naturalnego

sól

pieprz

Sposób przygotowania sosu:

Wszystkie składniki wymieszać.

Sposób przygotowania:

Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mięso mielone, ryż ugotowany i cebulkę podsmażoną na oleju. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić na ostro sola, pieprzem, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. Formować kotlety mielone, A następnie układać na blaszce. Całość zalać przygotowanym sosem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 80 minut z funkcją termoobiegu. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz