Od wczoraj myślałam nad daniem z ryby. Już kiedyś pisałam mój mąż jest amatorem wszelkich ryb i dla mnie jest to nie lada wyzwanie, by wymyślić taką potrawę, aby totalnie zaskoczyć mojego męża. Dlatego pomyślałam, że potrawa z małą ilością składników, a doprawiona przeróżnymi przyprawami, może okazać się strzałem w dziesiątkę.
I nie pomyliłam się, bo wystarczyła cebula, papryka i przyprawy między innymi i orientalne, a potrawa zaserwowana z ryżem okazała się doskonałym daniem obiadowym.Składniki:
4 filety rybne
1 cebula
1 mniejsza papryka czerwona
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki przyprawy Garam masala
sól
pieprz
pieprz ziołowy
olej
1/2 szklanki wody
1 łyżka skrobi
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Filety rybne przyprawić przyprawą do ryb i odstawić na 15 minut. Cebulę pokroić w piórka, zaś paprykę w paski, a następnie wrzucić na rozgrzany olej. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i chwilę jeszcze smażyć. Następnie dodać wodę i dusić do miękkości, a następnie dodać skrobię rozmieszaną z paroma łyżkami wody. Chwilę pogotować. Na koniec ułożyć na tak przygotowanym sosie przyprawioną rybę, przykryć pokrywką i dusić około 15 minut. Serwować z ugotowanym ryżem. Smacznego.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz