reklama

czwartek, 14 stycznia 2021

Zupa z selera naciowego po mojemu

Seler naciowy bardzo lubimy, czy to w sałatce, czy w sokach sporządzanych w naszej wyciskarce, a nie rzadko dodaję go  również do wszelkiego rodzaju zup kremów wielowarzywnych. Jednak zupy z selera nigdy nie robiłam i chciałam skomponować coś nowego. Aby smak tej zupy stał się bardziej wyrazisty wrzuciłam po kawałku sera gorgonzola i camemberta, który zalegał mi w lodówce.  Na koniec spontanicznie wrzuciłam kilka różyczek brokułu i czekałam z niecierpliwością na efekt końcowy.

Jednak przed zblendowaniem tej zupy coś mnie podkusiło i odłożyłam część ugotowanych warzyw, a dopiero później całą resztę zblendowałam. Wyszła nieziemska w smaku zupa nie do końca krem, która jest naprawdę godna polecenia. 

Składniki:

kawałek pora

2 marchewki

4 - 5 łodyg selera naciowego

3 ziemniaki

kilka różyczek brokułu

kawałek sera gorgonzola

kawałek sera camembert

1 l bulionu drobiowego

3 kulki ziela angielskiego

listek laurowy

pieprz ziołowy

1,2 łyżeczki przyprawy ras el hanout

pieprz

1 łyżka masła klarowanego

posiekany koperek

Sposób przygotowania:

Por pokroić w pół plasterki i wrzucić do garnka na rozpuszczone masło. Chwilę razem przesmażyć. Dodać pokrojone w pół plasterki marchewki i seler naciowy. Dalej smażyć. Zalać bulionem, wrzucić sery, ziele angielskie, listek laurowy, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Na koniec wrzucić różyczki brokułu i gotować jeszcze około 10 minut. Po tym czasie wyłowić z zupy połowę warzyw, a resztę zblendować.  Przyprawić i połączyć z odłożonymi warzywami. Podawać z posiekanym koperkiem. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz