Seler naciowy bardzo lubimy, czy to w sałatce, czy w sokach sporządzanych w naszej wyciskarce, a nie rzadko dodaję go również do wszelkiego rodzaju zup kremów wielowarzywnych. Jednak zupy z selera nigdy nie robiłam i chciałam skomponować coś nowego. Aby smak tej zupy stał się bardziej wyrazisty wrzuciłam po kawałku sera gorgonzola i camemberta, który zalegał mi w lodówce. Na koniec spontanicznie wrzuciłam kilka różyczek brokułu i czekałam z niecierpliwością na efekt końcowy.
Jednak przed zblendowaniem tej zupy coś mnie podkusiło i odłożyłam część ugotowanych warzyw, a dopiero później całą resztę zblendowałam. Wyszła nieziemska w smaku zupa nie do końca krem, która jest naprawdę godna polecenia.Składniki:
kawałek pora
2 marchewki
4 - 5 łodyg selera naciowego
3 ziemniaki
kilka różyczek brokułu
kawałek sera gorgonzola
kawałek sera camembert
1 l bulionu drobiowego
3 kulki ziela angielskiego
listek laurowy
pieprz ziołowy
1,2 łyżeczki przyprawy ras el hanout
pieprz
1 łyżka masła klarowanego
posiekany koperek
Sposób przygotowania:
Por pokroić w pół plasterki i wrzucić do garnka na rozpuszczone masło. Chwilę razem przesmażyć. Dodać pokrojone w pół plasterki marchewki i seler naciowy. Dalej smażyć. Zalać bulionem, wrzucić sery, ziele angielskie, listek laurowy, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Na koniec wrzucić różyczki brokułu i gotować jeszcze około 10 minut. Po tym czasie wyłowić z zupy połowę warzyw, a resztę zblendować. Przyprawić i połączyć z odłożonymi warzywami. Podawać z posiekanym koperkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz