Przepis na to danie znalazłam na blogu https://www.lekcjewkuchni.pl/2019/12/kurczak-teriyaki-teriyaki-chicken.html . Tak mnie zaintrygował, że musiałam natychmiast przygotować to azjatyckie danie. Jedyny problem był w tym, że po przygotowaniu tego dania okazało się, że sosu tak jak było to pokazane na zdjęciach tego bloga, który mnie zainspirował jakoś w mojej potrawie nie było, bo i z czego.
Jednak mimo to było pysznie dzięki tej niezwykłej marynacie i sosom, które chociaż wsiąkły i w mięsko i brokuły nadały temu daniu przepysznego aromatu. W przyszłości składniki sosów podwoję, albo i potroję i będzie jeszcze pyszniej.Składniki:
2 piersi kurczaka
mały brokuł,
Składniki marynaty:
2 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka oleju sezamowego,
2 łyżeczki startego imbiru,
2 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku
Składniki sosu do mięsa:
2 łyżki sosu sojowego,
ok. 1/3 szklanki wody (może być mniej lub więcej - zależy od tego, jak słony jest sos sojowy),
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2-4 łyżki brązowego cukru (lub do smaku),
kilka łyżeczek octu ryżowego lub soku z cytryny,
Składniki sosu do brokułów:
2 łyżki sosu ostrygowego,
1-2 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka oleju sezamowego,
2 łyżeczki cukru,
1-2 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku,
2 łyżeczki startego imbiru,
kilka łyżek wody
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w kostkę. Połączyć składniki marynaty, dodać do kurczaka, odstawić na 30 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia i miękkości. Połączyć składniki sosu, wlać do kurczaka, dusić kilka minut do zgęstnienia sosu. Brokułu ugotować (powinny jednak zachować chrupkość). Połączyć składniki sosu. Brokuły przełożyć na drugą patelnię, wlać sos do brokułów, poczekać kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Tak przygotowanego kurczaka zaserwowałam z ryżem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz