Już powoli brakuje mi pomysłów na nowe zupy i dlatego próbuję wykorzystywać wszystko co pozostaje mi w spiżarce, by skomponować coś nowego. Muszę przyznać, że przychodzi mi to teraz dużo łatwiej, bo gotuję tylko dla męża i siebie, ale też nie rzadko pokosztować moich nowości przychodzi córka, z której zdaniem się bardzo liczę. Dlatego teraz mogę sobie pozwolić na wszelkie eksperymenty nie tylko ze składnikami danej potrawy, ale również z użyciem przeróżnych przypraw.
I o dziwo najczęściej mi się udaje skomponować taką potrawę, czy zupę, które zyskują uznanie moich testerów i nie tylko. Zresztą nie raz już o tym pisałam.Składniki:
mała kapusta pekińska
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
2 łodygi selera naciowego
2 większe ziemniaki
mała pierś z kurczaka lub 3 - 4 polędwiczki z piersi kurczaka
listek laurowy
domowa sucha jarzynka (można dać kucharka)
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
sos sojowy
posiekany koperek
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka pokroić, zalać 1,5 l wody i gotować. Dodać pokrojoną w pół plasterki marchewkę, pietruszkę, por, seler naciowy, ziemniaki, wrzucić listek laurowy i dodać sól. Gotować, a na koniec wrzucić poszatkowaną kapustę pekińską. Doprawić pozostałymi przyprawami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz