reklama

środa, 27 stycznia 2021

Zupa z kapusty pekińskiej

 

Już powoli brakuje mi pomysłów na nowe zupy i dlatego próbuję wykorzystywać wszystko co pozostaje mi w spiżarce, by skomponować coś nowego. Muszę przyznać, że przychodzi mi to teraz dużo łatwiej, bo gotuję tylko dla męża i siebie, ale też nie rzadko pokosztować moich nowości przychodzi córka, z której zdaniem się bardzo liczę. Dlatego teraz mogę sobie pozwolić na wszelkie eksperymenty nie tylko ze składnikami danej potrawy, ale również z użyciem przeróżnych przypraw.

I o dziwo  najczęściej mi się udaje skomponować taką potrawę, czy zupę, które zyskują uznanie  moich testerów i nie tylko. Zresztą nie raz już o tym pisałam.

Składniki:

mała kapusta pekińska

1 duża marchewka

1 pietruszka

kawałek pora

2 łodygi selera naciowego

2 większe ziemniaki

mała pierś z kurczaka lub 3 - 4  polędwiczki z piersi kurczaka

listek laurowy

domowa sucha jarzynka (można dać kucharka)

sól

pieprz

pieprz ziołowy

1/2 łyżeczki imbiru mielonego

sos sojowy

posiekany koperek

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka pokroić, zalać 1,5 l wody i gotować. Dodać pokrojoną w pół plasterki marchewkę, pietruszkę, por, seler naciowy, ziemniaki, wrzucić listek laurowy i dodać sól. Gotować, a na koniec wrzucić poszatkowaną kapustę pekińską. Doprawić pozostałymi przyprawami. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz