reklama

czwartek, 28 stycznia 2021

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami

Nie mając pomysłu na obiad szukałam czegoś co bym mogła przygotować z produktów, którymi akurat dysponowałam. Akurat dzisiaj kupiłam mieszane mięso mielone, które było przeznaczone na inną potrawę, ale w związku z tym, że w naszej lodówce  jeszcze zalegały pieczarki po sporządzeniu poprzedniej potrawy, to postanowiłam to połączyć i przygotować farsz. Już miałam męża wysłać do sklepu by kupił cukinię lub bakłażany, ale stwierdziłam, czemu by nie spróbować zrobić nadziewane ziemniaki.

Jak pomyślałam tak zrobiłam. Pomysł okazał się trafiony. Pierwszy raz jedliśmy tak przygotowane ziemniaki, które są naprawdę wyśmienite w smaku. Tym bardziej, że można je serwować z surówką, jogurtem, czy śmietaną. Muszę przyznać, że zjadłam dwie połówki z surówką i dwie z jogurtem wymieszanym z koperkiem i to było jeszcze pyszniejsze. 

Składniki:

5 średnich ziemniaków (z tej porcji farszu wyjdzie więcej)

Przygotowanie ziemniaków:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić, wystudzić, a następnie przekroić wzdłuż  i wydrążyć środki. 

Składniki farszu:

400 g mięsa mielonego mieszanego

200 g pieczarek

1/2 cebuli lub kilka szalotek

1 łyżka masła

1 jajko

wydrążone środki z 3 ziemniaków

posiekana natka pietruszki

100 g startego sera

50 g startego sera do posypania 

sól

pieprz

pieprz ziołowy

sos sojowy

Sposób przygotowania farszu:

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zaś cebulę drobno pokroić , razem przesmażyć na maśle, a następnie odłożyć do wystygnięcia.  Na tej samej patelni przesmażyć mięso mielone. Po wystygnięciu mięsa wymieszać je z pieczarkami, rozgniecionymi środkami z ziemniaków, startym serem , jajkiem i pietruszką. Doprawić na dość ostro. Tak przygotowany farsz nakładać do wydrążonych ziemniaków, które ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 20 minut. Po tym czasie posypać ziemniaki serem i zapiekać do rozpuszczenia sera około 10 min. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz