Kiedyś robiłam roladę z mięsa mielonego z pieczarkami, ale taką w całości, by można było ją pokroić w plastry i pomyślałam, dlaczego by nie zrobić takie roladki w sosie. Był to doskonały pomysł, bo zaserwowane z szpeclami i sałatką z fasolki szparagowej okazały się pysznym daniem obiadowym.
Składniki:
500 g mięsa mielonego mieszanego
1 jajko
2 - 3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
sos sojowy
Sposób przygotowania farszu mięsnego:
Mięso wymieszać z bułką tartą, surowym jajkiem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i sosem sojowym na pikantnie. Dokładnie wyrobić na jednolita masę.
Składniki na farsz pieczarkowy:
250 g pieczarek
1 mała cebula
1 łyżka masła
sól
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania masy pieczarkowej:
Na patelni stopić masło, a następnie wrzucić obraną i pokrojoną cebulę i przesmażyć. Dodać obrane i pokrojone pieczarki. Wszystko razem chwilę dusić, a na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Dodatkowo:
150 g startego sera żółtego
mąka do obtoczenia roladek
olej do smażenia
Składniki na sos:
2 szklanki bulionu
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżka płaska musztardy
1 łyżka skrobi
sos sojowy
ewentualnie sos pieczeniowy w proszku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania roladek:
Z mięsa mielonego formować kwadraty, które ułożyć na foli aluminiowej, a następnie na każdy utworzony kwadrat nałożyć łyżkę farszu z pieczarek i łyżkę startego sera, a następnie formować roladki, które obtoczyć w mące i jeszcze raz dokładnie uformować. Tak przygotowane roladki obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, a następnie zalać bulionem, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić około 30 minut. Po tym czasie roladki wyjąć, a do sosu dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszane w słoiczku (woda, skrobia, musztarda, sos sojowy) i doprawić. Do powstałego sosu ponownie włożyć roladki i chwilę podusić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz