reklama

wtorek, 26 stycznia 2021

Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem

Kiedyś robiłam roladę z mięsa mielonego z pieczarkami, ale taką w całości, by można było ją pokroić w plastry i pomyślałam, dlaczego by nie zrobić takie roladki w sosie. Był to doskonały pomysł, bo zaserwowane z szpeclami i sałatką z fasolki szparagowej okazały się pysznym daniem obiadowym.

 Składniki:

500 g mięsa mielonego mieszanego

1 jajko

2 - 3 łyżki bułki tartej

sól 

 pieprz

pieprz ziołowy

sos sojowy

Sposób przygotowania farszu mięsnego:

Mięso wymieszać z bułką tartą, surowym jajkiem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i sosem sojowym na pikantnie. Dokładnie wyrobić na jednolita masę.

Składniki na farsz pieczarkowy:

250 g pieczarek

1 mała cebula

1 łyżka masła

sól

świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania masy pieczarkowej:

Na patelni stopić masło, a następnie wrzucić obraną i pokrojoną cebulę  i przesmażyć. Dodać obrane i pokrojone pieczarki. Wszystko razem chwilę dusić, a na koniec przyprawić solą i pieprzem.

Dodatkowo:

150 g  startego sera żółtego 

mąka do obtoczenia roladek

olej do smażenia

Składniki na sos:

2 szklanki bulionu

liść laurowy

3 kulki ziela angielskiego

1 łyżka płaska musztardy

1 łyżka skrobi

sos sojowy

ewentualnie sos pieczeniowy w proszku

sól 

 pieprz

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania roladek:

Z mięsa mielonego formować kwadraty, które ułożyć na foli aluminiowej, a następnie na każdy utworzony kwadrat nałożyć łyżkę farszu z pieczarek i łyżkę startego sera, a następnie formować roladki, które  obtoczyć w mące i jeszcze raz dokładnie uformować. Tak przygotowane roladki obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, a następnie zalać bulionem, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić około 30 minut. Po tym czasie roladki wyjąć, a do sosu dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszane w słoiczku (woda, skrobia, musztarda, sos sojowy) i doprawić. Do powstałego sosu ponownie włożyć roladki i chwilę podusić. Smacznego. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz