reklama

czwartek, 21 stycznia 2021

Surówka kopenhaska po mojemu

Ostatnio szukałam przepisu na jakąś surówkę ze składników, którymi akurat dysponowałam  i znalazłam przepis na tą właśnie surówkę. Jednak jak zwykle musiałam ją zmodyfikować po swojemu i wyszła jej  przepyszna nowa wersja . Już od najdawniejszych lat babcie nasze przestrzegały by sałatę nie kroić nożem, tylko delikatnie rwać na mniejsze kawałki,  bo traci witaminę C, ale chodziło tylko i wyłącznie o sałatę masłową.

Ja jednak stosowałam to do wszystkich rodzajów sałat, aż do dzisiaj, kiedy o tym dokładnie poczytałam. Dlatego bez oporów dzisiejszą sałatę lodową pokroiłam jak kroi się kapustę. 

Składniki:

mała sałata lodowa

1 większa marchewka

4 - 5  korniszonów

1/2 cebuli czerwonej

posiekana pietruszka zielona

posiekany koperek świeży

Składniki sosu do sałatki

4 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki musztardy

1 łyżeczka majonezu

sól

pieprz

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Sałatę przekroić na pół i poszatkować. Marchewkę oraz korniszony zetrzeć na tarce, zaś cebulę drobno pokroić. Dodać posiekany koperek i pietruszkę. Wymieszać. Składniki sosu dokładnie wymieszać, dodać do sałatki i dokładnie wymieszać. Odstawić, by smaki się przegryzły. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz