Ostatnio szukałam przepisu na jakąś surówkę ze składników, którymi akurat dysponowałam i znalazłam przepis na tą właśnie surówkę. Jednak jak zwykle musiałam ją zmodyfikować po swojemu i wyszła jej przepyszna nowa wersja . Już od najdawniejszych lat babcie nasze przestrzegały by sałatę nie kroić nożem, tylko delikatnie rwać na mniejsze kawałki, bo traci witaminę C, ale chodziło tylko i wyłącznie o sałatę masłową.
Ja jednak stosowałam to do wszystkich rodzajów sałat, aż do dzisiaj, kiedy o tym dokładnie poczytałam. Dlatego bez oporów dzisiejszą sałatę lodową pokroiłam jak kroi się kapustę.Składniki:
mała sałata lodowa
1 większa marchewka
4 - 5 korniszonów
1/2 cebuli czerwonej
posiekana pietruszka zielona
posiekany koperek świeży
Składniki sosu do sałatki
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka majonezu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Sałatę przekroić na pół i poszatkować. Marchewkę oraz korniszony zetrzeć na tarce, zaś cebulę drobno pokroić. Dodać posiekany koperek i pietruszkę. Wymieszać. Składniki sosu dokładnie wymieszać, dodać do sałatki i dokładnie wymieszać. Odstawić, by smaki się przegryzły. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz