reklama

poniedziałek, 4 stycznia 2021

Odkwaszająca zupa Kasi Gurbackiej

 

Nie tak dawno otrzymałam przepis na tą odkwaszającą zupę i muszę przyznać, że razem z mężem spożywamy ją albo na  drugie śniadanie, albo na kolację, a czasami zdarza się i na obiad. Muszę przyznać, że doskonale się po jej spożyciu czujemy.

Dlaczego należy jeść tę zupę?

Prozdrowotne korzyści z jedzenia tej zupy są ogromne. Od wieków wiadomo, że kasza jaglana, zwana też “złotem Polskiej Ziemi” która jest składnikiem tej zupy ma działanie lecznicze. Unikalny skład, neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, zwalcza zgagę, odśluzowuje i działa przeciwwirusowo. Jest lekkostrawna i czyści jelita od środka. Wspomaga cały układ pokarmowy, żołądek i wątrobę.

Składniki:

4-5 średniej wielkości marchewki

2 średniej wielkości pietruszki

kawałek selera

1/2 szklanki kaszy jaglanej

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka masła 82% tłuszczu

sól i pieprz do smaku

liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego

2,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać wodę, dodać obrane i starte na tarce warzywa. Dodać opłukaną dokładnie kaszę jaglaną (należy ją opłukać w miseczce, kilka razy zmieniając wodę). Gotować około 10-15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Taką zupę można jeść nawet na śniadanie, można zabrać ją w pojemniczku do pracy i zajadać, kiedy zgłodniejemy. Można też ją jeść na kolację.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz