Bigos z kapusty kiszonej i mięsa, bez dodatku kiełbasy i boczku wędzonego jadłam po raz pierwszy bardzo dawno temu, ale wtedy jeszcze nie zwracałam uwagi na takie wyjątkowe w smaku dania, bo po prostu nie po drodze mi było z gotowaniem takich specjałów. Jednak teraz, kiedy miałam okazję powtórnie zjeść taki bigos zupełnie przypadkowo i sporządzony przez teściową mojej córki, u której ten bigos jest jedną z tradycyjnych potraw świątecznego menu postanowiłam taki ugotować.
Inspirując się jej przepisem przygotowałam go na sylwestrowy wieczór.składniki:
2 kg kapusty kiszonej
1 marchewka
cebula
400 g karkówki
500 g szynki wieprzowej
400 g mięsa wołowego pieczeniowego
kilka borowików suszonych
3 - 4 śliwki suszone
kilka rodzynek
ziele angielskie
liście laurowe
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną (jeśli jest za kwaśna przepłukać) pokroić, włożyć do większego garnka, zalać wodą, dodać startą marchewkę, ziele angielskie, listki laurowe, grzyby, śliwki suszone, rodzynki i gotować. W między czasie pokroić mięsa w kostkę i przesmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Tak przygotowane mięso dodać do kapusty, dodać przyprawy, wymieszać i dalej gotować do miękkości. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz