reklama

środa, 30 grudnia 2020

Bigos Basi

Bigos z kapusty kiszonej i mięsa, bez dodatku kiełbasy i boczku wędzonego jadłam po raz pierwszy  bardzo dawno temu, ale wtedy jeszcze  nie zwracałam uwagi na takie wyjątkowe w smaku dania, bo po prostu nie po drodze mi było z gotowaniem takich specjałów. Jednak teraz, kiedy miałam okazję powtórnie zjeść taki bigos zupełnie przypadkowo i sporządzony przez teściową mojej córki, u której ten bigos jest  jedną z tradycyjnych potraw świątecznego menu postanowiłam taki ugotować.

  Inspirując się jej przepisem  przygotowałam go na sylwestrowy wieczór. 

składniki:

2 kg kapusty kiszonej

1 marchewka

cebula

400 g  karkówki 

500 g szynki wieprzowej

400 g mięsa wołowego pieczeniowego

kilka borowików suszonych

3 - 4 śliwki suszone

kilka rodzynek

ziele angielskie

liście laurowe

sól

pieprz

pieprz ziołowy

majeranek

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną (jeśli jest za kwaśna przepłukać)  pokroić, włożyć do większego garnka, zalać wodą, dodać startą marchewkę, ziele angielskie,  listki laurowe, grzyby, śliwki suszone, rodzynki i gotować. W między czasie pokroić mięsa w kostkę i przesmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Tak przygotowane mięso dodać do kapusty,  dodać przyprawy, wymieszać i dalej gotować do miękkości. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz