Wczoraj mąż kupił fasolę mamut i prosił bym coś dobrego z tego wyczarowała. Cóż miałam robić. Od razu przejrzałam zawartość zamrażalki i znalazłam jeszcze piersi z kurczaka. Mając jeszcze do dyspozycji pomidory i marchew, postanowiłam przygotować taki gulasz mięsno warzywny, w którym dominuje fasola mamut. Muszę przyznać, że ten gulasz wyszedł naprawdę wyśmienity w smaku i w pełni zasłużyłam na pochwałę mojego testera.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
500 g fasolki mamut
2 marchewki
1 cebula
2 pomidory malinowe
świeży koperek
sól
pieprz
pieprz ziołowy
sos sojowy
papryka mielona słodka
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie pokroić w kostkę, posolić i wrzucić na gorący olej. Przesmażyć. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Razem wszystko przesmażyć, a następnie przełożyć do garnka, dodać pokrojoną fasolkę, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, zalać wodą, aby przykryła składniki i gotować do miękkości. Można dodać ewentualnie dla polepszenia smaku dwie łyżki passaty pomidorowej. Serwować z pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz