Zupa ta pochodzi z południowych Czech. Głównym składnikiem tego specjału są grzyby świeże lub suszone, ziemniaki i przyprawy według własnego smaku. Jednak główną przyprawą jest kminek, który daje tej zupie wyjątkowy smak. Pierwszy raz robiłam tą zupę bardzo dawno temu z grzybów suszonych, a przepis pochodził z programu Podróże kulinarne Makłowicza. Jednak tym razem postanowiłam przygotować zupę z grzybów mrożonych z dodatkiem jajek w koszulce.
Zupa wyszła cudowna w smaku, pożywna, a dodatek tych jajek spowodował, ze nabrała jeszcze dodatkowych walorów smakowych.Składniki:
400 g grzybów mrożonych mogą być mieszane
5 ziemniaków
cebula
marchewka
śmietana kwaśna
kawałek selera
kilka kulek ziela angielskiego
liść laurowy
1 łyżka kminku
sól
pieprz ziołowy
pieprz
koperek suszony (lepszy świeży)
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać masło, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozmrożone grzyby. Chwilę przesmażyć, a następnie zalać wodą. Po zagotowaniu zupy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i seler. Wrzucić ziele angielskie, listek laurowy i kminek. Gotować do miękkości warzyw. W słoiczku rozmieszać łyżkę mąki z wodą i wlać do zupy. Na koniec do śmietany wlać kilka łyżek zupy, dokładnie rozmieszać i wlać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Gorącą zupę wlać do talerzy i dodać koperek i jajka ugotowane w koszulce. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz