reklama

poniedziałek, 14 grudnia 2020

Zupa kulajda

Zupa ta pochodzi z południowych Czech. Głównym składnikiem tego specjału są grzyby świeże lub suszone, ziemniaki i przyprawy według własnego smaku. Jednak główną przyprawą jest kminek, który daje tej zupie wyjątkowy smak. Pierwszy raz robiłam tą zupę bardzo dawno temu z grzybów  suszonych, a przepis pochodził z programu Podróże kulinarne Makłowicza. Jednak tym razem postanowiłam przygotować zupę z grzybów mrożonych z dodatkiem jajek w koszulce.

Zupa wyszła cudowna w smaku, pożywna, a dodatek tych jajek spowodował, ze  nabrała jeszcze dodatkowych walorów smakowych. 

Składniki:

400 g grzybów mrożonych mogą być mieszane

5 ziemniaków

cebula 

marchewka

śmietana kwaśna

kawałek selera

kilka kulek ziela angielskiego

liść laurowy

1 łyżka kminku

sól

pieprz ziołowy

pieprz

koperek suszony (lepszy świeży)

1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać masło, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i  rozmrożone grzyby. Chwilę przesmażyć, a następnie zalać wodą.  Po zagotowaniu zupy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i seler. Wrzucić ziele angielskie,  listek laurowy i kminek. Gotować do  miękkości warzyw. W słoiczku rozmieszać  łyżkę mąki z wodą i wlać do zupy. Na koniec do śmietany wlać kilka łyżek zupy, dokładnie rozmieszać i wlać do zupy.  Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Gorącą zupę wlać do talerzy i dodać koperek i jajka ugotowane w koszulce. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz