reklama

wtorek, 15 grudnia 2020

Pierniczki z ziemniakami

 

Wprawdzie mam już popieczone pierniki, ciastka masłowe i kostkę piernikową, ale nie mogłam się oprzeć nowemu przepisowi na pierniki z ziemniakami, który otrzymałam wczoraj od mojej koleżanki.  Tak mnie ten przepis zaintrygował, że natychmiast musiałam wziąć się za ich przygotowanie. Tym bardziej, że wszystkie składniki miałam do dyspozycji. Ku mojemu zdumieniu pierniczki okazały się fenomenalne.

Mięciutkie od razu i nie muszą leżakować ze skórką jabłka jak inne. 

Składniki:

3 średnie  ziemniaki

1 jajko

250 g miodu (ja dałam 100 ml miodu sztucznego i 150 g miodu prawdziwego)

150 g cukru

125 g  masła

500 g mąki

przyprawa do piernika

1,5 łyżki kakao

1 płaska łyżka sody

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. W między czasie w garnku na małym ogniu ogrzać miód, dodać cukier i ogrzewać do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodać masło i wszystko ogrzewać do rozpuszczenia masła. Odstawić do ostygnięcia. Gdy ziemniaki i masa miodowa wystygnie, do miski wbić jajko i dokładnie je rozmieszać. Następnie dodać masę miodową i wszystko wymieszać na gładką masę. Do tak przygotowanej masy dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki i całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę.  Do tak przygotowanej masy dodać mąkę rozmieszaną z kakao, przyprawą do piernika i sodą. Dokładnie zagnieść  ciasto, a następnie włożyć do lodówki na 20 minut by odpoczęło ( to już mój pomysł). Po tym czasie wałkować i wykrawać pierniczki. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 10 minut. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz