reklama

środa, 2 grudnia 2020

Potrawka z kurczaka z kasztanami

Kasztany jadłam bardzo dawno temu  takie z puszki, ale nawet już smaku nie pamiętam. Jednak takie, które się piecze w piekarniku pierwszy raz i myślę, że nie ostatni. Często mówiłam o kasztanach i dlatego w końcu mój mężulek przypomniał sobie o nich będąc w sklepie. Jakie było moje zdziwienie, kiedy mi je wręczył.  Natychmiast zabrałam się z ich pieczenie. Muszę przyznać, że to prawdziwy rarytas.

Jednak mnie nie chodziło, żeby się nimi zajadać, ale przede wszystkim, żeby przygotować jakąś potrawę z ich udziałem. Długo zastanawiałam się i zdecydowałam, ze najpierw przygotuję potrawkę z kurczaka z kasztanami według mojego autorskiego przepisu, a następnie pokombinuję z zupą. Potrawka wyszła pyszna, a zaserwowana z ryżem i surówką stanowiła doskonałe danie obiadowe. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

150 g pieczarek

papryka czerwona

150 g kasztanów jadalnych

100 ml śmietany 30 %

2 łyżeczki skrobi

sól

pieprz

pieprz ziołowy

Składniki marynaty:

pół szklanki oleju

1 łyżka musztardy

łyżeczka papryki ostrej

łyżeczka papryki słodkiej

łyżeczka czosnku granulowanego

pieprz ziołowy

pieprz

sól 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na całą noc. Następnego dnia na patelni rozgrzać olej i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać  pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko przesmażyć. Zalać wszystko gorącą wodą i dusić pod przykryciem. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego,  pokroić w paski i dodać do mięsa i pieczarek wraz z upieczonymi, obranymi i pokrojonymi kasztanami. Chwilę wszystko dusić.  Na koniec zaprawić słodką śmietanką z dodatkiem skrobi i wymieszać. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz