Kasztany jadłam bardzo dawno temu takie z puszki, ale nawet już smaku nie pamiętam. Jednak takie, które się piecze w piekarniku pierwszy raz i myślę, że nie ostatni. Często mówiłam o kasztanach i dlatego w końcu mój mężulek przypomniał sobie o nich będąc w sklepie. Jakie było moje zdziwienie, kiedy mi je wręczył. Natychmiast zabrałam się z ich pieczenie. Muszę przyznać, że to prawdziwy rarytas.
Jednak mnie nie chodziło, żeby się nimi zajadać, ale przede wszystkim, żeby przygotować jakąś potrawę z ich udziałem. Długo zastanawiałam się i zdecydowałam, ze najpierw przygotuję potrawkę z kurczaka z kasztanami według mojego autorskiego przepisu, a następnie pokombinuję z zupą. Potrawka wyszła pyszna, a zaserwowana z ryżem i surówką stanowiła doskonałe danie obiadowe.Składniki:
2 piersi z kurczaka
150 g pieczarek
papryka czerwona
150 g kasztanów jadalnych
100 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki skrobi
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
1 łyżka musztardy
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz ziołowy
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na całą noc. Następnego dnia na patelni rozgrzać olej i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko przesmażyć. Zalać wszystko gorącą wodą i dusić pod przykryciem. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w paski i dodać do mięsa i pieczarek wraz z upieczonymi, obranymi i pokrojonymi kasztanami. Chwilę wszystko dusić. Na koniec zaprawić słodką śmietanką z dodatkiem skrobi i wymieszać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz