Po raz drugi robiłam zakwas z buraków i muszę przyznać, że wyszedł super. Jednak nie miałam pojęcia co zrobić z ukiszonymi burakami. Z pomocą przyszła mi moja koleżanka, która od zawsze przygotowuje zakwas z buraków i poradziła mi bym część pokrojonych buraków zużyć do sałatki, a resztę zalać lekką solanką. Tak zrobiłam i nie wiem co wyjdzie po powtórnym zalaniu już ukiszonych buraków, ale jestem dobrej myśli i nadziei, że kwas wyjdzie tak pyszny jak poprzedni.
Teraz jednak pragnę podzielić się przepisem na sałatkę z już ukiszonych buraków. Wyszła wyśmienita w smaku.Składniki:
1 szklanka startych na małych oczkach kiszonych plastrów buraka
3 jajka
kawałek białej części pora
2 ogórki kiszone
małe jabłko
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Starte kiszone plastry buraka przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojone ogórki kiszone, por i jabłko. Wymieszać. Dodać pokrojone w drobną kostkę jajka ugotowane na twardo, majonez, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz