Robiłam już różne pierniki i te wyciskane i z marmoladą, ale takiego piernika jeszcze w życiu nie jadłam. Wczoraj otrzymałam przepis od koleżanki mojej córki , Ilonki, który przez przypadek trochę zmodyfikowałam., ale o tym sza, osoby zainteresowane będą wiedziały o co chodzi. Przepis ten tym bardziej mnie zaciekawił, gdy dowiedziałam się , pochodzi od niemieckiej rodziny, w której takie pierniki piecze się od zawsze. W niczym nie przypominają naszych tradycyjnych, dlatego śpieszę się podzielić się z Wami tym nowym przepisem.
Są obłędne w smaku, proste w przygotowaniu i naprawdę godne polecenia.Składniki:
500 g masła miękkiego
2 filiżanki kakao w proszku ( filiżanka to 150 ml)
2 filiżanki mąki
8 jaj
4 filiżanki cukru
cukier waniliowy
3 filiżanki orzechów laskowych rozdrobionych
2 łyżeczki cynamonu
przyprawa do pierników
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Tak przygotowane ciasto piernikowe wyłożyć na blaszkę 25 cm x 40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie pokroić w małą kostkę . Przechowywać w zamkniętej puszce. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz