reklama

sobota, 28 listopada 2020

Malinowa chmurka

 

Nie dawno miałam okazję jeść pyszne ciasto z bezą,  galaretką na kruchym cieście i postanowiłam takie przygotować do kawki na niedzielę, tym bardziej, że spodziewałam się gości.  Od czasu do czasu lubię zaskakiwać gości czymś nowym, a potem czekać na ich opinię. Nie powiem, że zawsze jest ona pozytywna, bo wiadomo,  każdy ma swój smak i nie zawsze każdemu smakuje akurat to czym my się zachwycamy.

Jednak tym razem ku mojemu zaskoczeniu wszystkim smakowało. 

Składniki na ciasto kruche:

5 żółtek (białka odkładamy do bezy)

3 łyżki cukru 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

125g masła

1,5 szkl mąki pszennej 

Składniki na galaretkę z malinami:

500 g malin mrożonych lub świeżych

3 galaretki malinowe

3,5 szkl. wody

Składniki na krem:

500 ml śmietanki 30%

250 g serka mascarpone 

3 łyżki cukru pudru

cukier wanilinowy

1,5 łyżeczki żelatyny

125 ml wody

Składniki na bezę:

5 białek

szczypta soli

2 łyżki mąki ziemniaczanej

200g cukru

2 łyżki soku z cytryny

płatki migdałowe

Sposób przygotowania ciasta:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Dno blaszki wyłożyć  papierem do pieczenia i wykleić ciastem. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Po upieczeniu ciasta delikatnie je wyciągnąć z blaszki. 

Sposób przygotowania bezy:

Dno blaszki ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując  tak by się rozpuścił. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i nadal miksować. Tak ubite białka wyłożyć na  blaszkę i posypać płatkami migdałowymi. Suszymy około 1,5 godziny w temp 140 stopni.  Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Beza ma być twarda, sucha. Po tym czasie bezę wyciągnąć z blaszki, a na jej miejsce położyć kruche ciasto. 

Sposób przygotowania galaretki:

Galaretki rozpuścić  w gorącej wodzie i zostawić do wystygnięcia. Do zimnych galaretek wrzucić  rozmrożone  maliny  i wszystko wymieszać. Odstawić  do lekkiego stężenia,  a następnie taką tężejącą galaretkę wylać na kruche ciasto i całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Sposób przygotowania kremu:

Żelatynę rozpuścić  w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać by się dobrze rozpuściła i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Do tak ubitej śmietany dodawać po łyżce sera mascarpone cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu. Na koniec dodać  ostudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksować. Tak przygotowany krem wyłożyć na stężoną galaretkę. Krem dokładnie rozsmarować, a następnie położyć bezę. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz