Takie zupy robione z resztek pozostających po przygotowaniu różnych potraw najbardziej nam smakują, bo za każdym razem uzyskuję nowy smak. Tym razem połączenie kalarepy z kapustą i paprykami to było nie lada wyzwanie, ale zaryzykowałam i zupa krem, która powstała z tej mieszaniny okazała się nieziemska w smaku.
Składniki
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
mały por
kalarepa
2 marchewki
1/2 małej kapusty szpiczastej
1/2 puszki mleczka kokosowego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
curry
imbir mielony
kolrndra suszona
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać olej, dodać masło, a następnie wrzucić pokrojony na pół plasterki por, papryki, i pozostałe warzywa. Chwilę przesmażyć. Zalać wodą i gotować do miękkości warzyw. Dodać przyprawy, mleczko kokosowe. Całość zblendować na gładki krem. Tym razem moją zupę zaserwowałam z grzankami, posypaną czarnuszką. Smacznego.
Doskonała zupa na jesienną porę.
OdpowiedzUsuń