Dynia obecnie bardzo często w naszej kuchni stanowi jeden z głównych składników naszych dań obiadowych. Wspominając dawne czasy doszliśmy z mężem do wniosku, że zarówno u niego w domu rodzinnym jak i w moim z dyni przygotowywało się tylko i wyłącznie kompot, no i oczywiście suszyło się pestki, które w tamtych czasach były nie lada rarytasem. O takich daniach jak choćby te, które dzisiaj Wam proponuję nie było mowy. Dlatego ja postanowiłam wszystko nadrobić i gdzie tylko się da dodaję dynię.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 cebula
1,5 szkl. pokrojonej w kostkę dyni Hokkaido
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1/ papryki czerwonej
150 ml mleczka kokosowego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Składniki marynaty:
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/2 łyżeczki curry
odrobina chili
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i dodać do mięsa. Razem wszystko przesmażyć, dodać pokrojoną w kostkę dynię, zalać wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Na koniec dodać mleczko kokosowe i ewentualnie jeszcze doprawić. To wyśmienite danie zaserwowałam z ryżem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz