reklama

wtorek, 3 listopada 2020

Piersi z kurczaka z dynią i papryką w sosie curry

Dynia obecnie bardzo często w naszej kuchni stanowi jeden z głównych  składników naszych  dań obiadowych. Wspominając dawne czasy doszliśmy z mężem do wniosku, że zarówno u niego w domu rodzinnym jak i w moim z dyni przygotowywało się tylko i wyłącznie kompot, no i oczywiście suszyło się pestki, które w tamtych czasach były nie lada rarytasem. O takich daniach jak choćby te, które dzisiaj Wam proponuję nie było mowy. Dlatego ja postanowiłam wszystko nadrobić i gdzie tylko się da dodaję dynię. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 cebula

1,5 szkl. pokrojonej w kostkę dyni Hokkaido

1/2 papryki żółtej

1/2 papryki zielonej

1/ papryki czerwonej

150 ml mleczka kokosowego

sól

pieprz

pieprz ziołowy


Składniki marynaty:

1/2 szklanki oleju

1/2 łyżeczki imbiru mielonego

1/2 łyżeczki curry

odrobina chili

sól

pieprz

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania marynaty:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych,  pokroić w paski i dodać do mięsa. Razem wszystko przesmażyć, dodać pokrojoną w kostkę dynię, zalać wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Na koniec dodać mleczko kokosowe i ewentualnie jeszcze doprawić. To wyśmienite danie zaserwowałam z ryżem. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz