Rybę przygotowywałam już w różnych wersjach i za każdym razem trafiałam w nasze gusta. Dlatego pomyślałam, że tym razem też tak będzie i wcale się nie pomyliłam. Pomysł na to danie wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam moje przepisy i stwierdziłam, że skoro można dusić mięso na kapuście, to dlaczego nie spróbować zrobić coś podobnego z rybą. Wyszło wyjątkowe w smaku danie obiadowe, które mogę śmiało polecić nie tylko smakoszom ryb, ale również tym, którzy za rybami nie przepadają.
Składniki:1 mniejsza kapusta
4 filety rybne
1,5 łyżki domowego smalcu ze skwarkami
1/2 szklanki passaty pomidorowej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
przyprawa do ryb
Sposób przygotowania:
Filety rybne obsypać przyprawami i odłożyć na 10 minut. Kapustę poszatkować, wrzucić na patelnię z roztopionym smalcem i przesmażyć. Dolać odrobinę wody i dusić do miękości kapusty. Wlać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, wymieszać. Na tak przygotowaną kapustę ułożyć przyprawioną rybę, nakryć patelnię i dusić jeszcze 10 minut. Można zaserwować z pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz