reklama

sobota, 14 listopada 2020

Słodki salceson, czyli ciasto z butelki

Bardzo lubimy takie nietypowe słodkości, dlatego jak się tylko przypadkowo o tym dowiedziałam musiałam koniecznie wypróbować. Muszę przyznać, że pierwszy raz jadłam coś takiego. Konsystencją i wyglądem naprawdę przypomina salceson, a w smaku trochę mocno czekoladowy budyń z ciastkami. Mnie i ku mojemu zaskoczeniu  mojej rodzinie  ten deser zasmakował i myślę, że większości osób również zasmakuje. 

Składniki:

200 g herbatników petit bery

250 g masła

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

10 płaskich łyżek kakao

7 łyżeczek żelatyny

pusta butelka plastikowa o pojemności  1,5 l o gładkiej powierzchni

Sposób przygotowania:

Żelatynę wsypać do szklanki i zalać zimną wodą, aby zakryła żelatynę.  Masło stopić w rondelku, dodać mleko, cukier, kakao, wymieszać dokładnie i zagotować.  Dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia, a następnie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki i dodać do zimnej masy kakaowej. Delikatnie wymieszać. W plastikowej butelce odciąć około 3 cm od korka, a następnie napełnić przygotowaną masą. Napełnioną butelkę wstawić do lodówki najlepiej na całą noc w pozycji stojącej.  Po tym czasie przeciąć butelkę wzdłuż i delikatnie wysunąć słodki salceson.  Serwować pokrojony w plastry. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz