Przygotowując ostatnio różne dania mięsne z dynią, postanowiłam, że czas najwyższy zrobić również rybę z dodatkiem dyni. Chciałam jednak bardziej urozmaicić to danie i dodałam różyczki brokułu, które spowodowało, że to danie stało się bardziej treściwe. Tak przygotowana ryba to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad.
Składniki:
4 filety rybne
przyprawa do ryb
cebula
kilka różyczek brokułu
szklanka startej na dużych oczkach dyni hokkaido
1 większa marchewka starta na tarce o dużych oczkach
olej
1/2 łyżki masła
1/2 szklanki bulionu warzywnego
100 ml śmietany 30 %
kurkuma
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
Sposób przygotowania:
Filety rybne obsypać przyprawami i odłożyć na 10 minut. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzany z masłem olej na patelni. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać startą dynię, marchewkę, różyczki brokułu i razem wszystko przesmażyć. Zalać bulionem i dusić do miękkości warzyw. Na koniec dodać śmietankę i przyprawy, wymieszać. Na tak przygotowane warzywa położyć przyprawione filety rybne, przykryć pokrywką i wszystko razem dusić 10 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz