reklama

piątek, 13 listopada 2020

Ryba z dynią i brokułami

Przygotowując ostatnio różne dania mięsne z dynią, postanowiłam, że czas najwyższy zrobić również rybę z dodatkiem dyni. Chciałam jednak bardziej urozmaicić to danie i dodałam  różyczki brokułu, które spowodowało, że to danie stało się bardziej treściwe. Tak przygotowana ryba to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. 

Składniki:

4 filety rybne

przyprawa do ryb

cebula

kilka różyczek brokułu

szklanka startej na dużych oczkach dyni hokkaido

1 większa marchewka starta na tarce o dużych oczkach

olej

1/2 łyżki masła

1/2 szklanki bulionu warzywnego

100 ml śmietany 30 %

kurkuma

sól

pieprz

pieprz ziołowy

papryka słodka mielona

Sposób przygotowania:

Filety rybne obsypać przyprawami i odłożyć na 10 minut. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzany z masłem olej na patelni. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać startą dynię,  marchewkę,  różyczki brokułu i razem wszystko przesmażyć. Zalać bulionem i dusić do miękkości warzyw. Na koniec dodać śmietankę i przyprawy, wymieszać. Na tak przygotowane warzywa położyć przyprawione filety rybne, przykryć pokrywką i wszystko razem dusić 10 minut. Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz