Dawno nie przygotowywałam dań ze schabu w roli głównej, dlatego postanowiłam to dzisiaj nadrobić. Mając do dyspozycji moją ulubioną dynię i pieczarki stwierdziłam, że z takimi dodatkami na pewno wyjdzie super danie obiadowe. Nie pomyliłam się. Ponadto aby uzyskać bardziej wyrazisty smak tej potrawy postanowiłam plastry schabu przed smażeniem włożyć do przygotowanej według mojego autorskiego przepisu marynaty.
Składniki:
4 plastry schabu
1/4 dyni hokkaido
cebula
200 g pieczarek
sól
pieprz
sos sojowy
2 łyżki marynaty
100 ml śmietany 30 %
Składniki marynaty:
1/2 szkl. oleju
2 łyżeczki musztardy
przyprawa do kebaba
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Plastry schabu włożyć do marynaty na godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i położyć wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z obydwu stron, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko przesmażyć. Zalać wszystko wodą i dusić pod przykryciem. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę dynię, przyprawić i chwilę dusić. Wlać śmietankę i gotować do zgęstnienia sosu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz