reklama

czwartek, 12 listopada 2020

Zupa z dyni, papryki z sokiem z pomarańczy

Miałam okazję jeść różne zupy z dyni. Dzisiaj sama  postanowiłam taką przygotować łącząc różne przepisy.  Nie dawno koleżanka poradziła mi, żebym dodała do smażonej cebuli trochę bekonu pokrojonego w kosteczkę, który powoduje, że zupa uzyska zupełnie innego smaku.  Idąc za tym tropem postanowiłam jeszcze dorzucić coś od siebie, czyli  małą, czerwoną paprykę i ziemniaki.  Tak przygotowana zupa zaserwowana z grzankami i kleksem kwaśnej śmietany okazała się przepyszna.

 Składniki:

1/2 dyni hokkaido

1 cebula

1 mniejsza papryka czerwona

2 ziemniaki

70 g bekonu pokrojonego w kostkę

1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)

sok z jednej dużej pomarańczy

100 ml śmietany 30 %

sos sojowy

sól

pieprz

pieprz ziołowy

chili

kurkuma

imbir

olej

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać olej, dodać masło, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę przesmażyć, dodać pokrojony bekon i razem przesmażyć. Dodać pozostałe warzywa i chwilę wszystko razem  przesmażyć. Zalać wodą i gotować do miękkości warzyw. Dodać przyprawy, sok z pomarańczy. Jeszcze chwilę gotować. Na koniec wlać śmietanę i całość zblendować na gładki krem. Ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz