Miałam okazję jeść różne zupy z dyni. Dzisiaj sama postanowiłam taką przygotować łącząc różne przepisy. Nie dawno koleżanka poradziła mi, żebym dodała do smażonej cebuli trochę bekonu pokrojonego w kosteczkę, który powoduje, że zupa uzyska zupełnie innego smaku. Idąc za tym tropem postanowiłam jeszcze dorzucić coś od siebie, czyli małą, czerwoną paprykę i ziemniaki. Tak przygotowana zupa zaserwowana z grzankami i kleksem kwaśnej śmietany okazała się przepyszna.
Składniki:1/2 dyni hokkaido
1 cebula
1 mniejsza papryka czerwona
2 ziemniaki
70 g bekonu pokrojonego w kostkę
1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
sok z jednej dużej pomarańczy
100 ml śmietany 30 %
sos sojowy
sól
pieprz
pieprz ziołowy
chili
kurkuma
imbir
olej
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać olej, dodać masło, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę przesmażyć, dodać pokrojony bekon i razem przesmażyć. Dodać pozostałe warzywa i chwilę wszystko razem przesmażyć. Zalać wodą i gotować do miękkości warzyw. Dodać przyprawy, sok z pomarańczy. Jeszcze chwilę gotować. Na koniec wlać śmietanę i całość zblendować na gładki krem. Ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz