reklama

środa, 18 listopada 2020

Gulasz z indyka po mojemu nowa wersja

 

Jak już wspominałam nie raz w moich postach mięso za często nie gości na naszym stole, a jeżeli już jest to przeważnie staram się oprócz zapiekanych, czy w różnych sosach, przygotowywać je również w formie gulaszów mięsno warzywnych. Jeden z takich gulaszów polecam Wam dzisiaj.

Jest to gulasz z indyka według mojego autorskiego przepisu z dodatkiem pory, pomidorów, papryk kolorowych i mojej ulubionej przyprawy Ras el Hanout, który zaserwowałam z kaszą gryczaną. 

Składniki:

500 g filetu z piersi indyka

1 por

3 pomidory

2 papryki kolorowe

sól

pieprz

pieprz ziołowy

1 łyżeczka przyprawy Ras el Hanout 

Składniki marynaty:

pół szklanki oleju

1 łyżka musztardy

łyżeczka papryki ostrej

łyżeczka papryki słodkiej

łyżeczka czosnku granulowanego

pieprz ziołowy

pieprz

sól 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na całą noc. Następnego dnia na patelni rozgrzać olej i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać obrany i pokrojony w w pół plasterki por. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych,  pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i również dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, dolać trochę wody i dusić do miękkości. Na koniec doprawić pieprzem ziołowym i przyprawą Ras el Hanout. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz