Jak już wspominałam nie raz w moich postach mięso za często nie gości na naszym stole, a jeżeli już jest to przeważnie staram się oprócz zapiekanych, czy w różnych sosach, przygotowywać je również w formie gulaszów mięsno warzywnych. Jeden z takich gulaszów polecam Wam dzisiaj.
Jest to gulasz z indyka według mojego autorskiego przepisu z dodatkiem pory, pomidorów, papryk kolorowych i mojej ulubionej przyprawy Ras el Hanout, który zaserwowałam z kaszą gryczaną.Składniki:
500 g filetu z piersi indyka
1 por
3 pomidory
2 papryki kolorowe
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1 łyżeczka przyprawy Ras el Hanout
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
1 łyżka musztardy
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz ziołowy
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na całą noc. Następnego dnia na patelni rozgrzać olej i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać obrany i pokrojony w w pół plasterki por. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i również dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, dolać trochę wody i dusić do miękkości. Na koniec doprawić pieprzem ziołowym i przyprawą Ras el Hanout. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz