O tego typu pierogach słyszałam wiele, ale jakoś nigdy do końca nie byłam do nich przekonana. Dopiero kiedy miałam okazję je spróbować, stwierdziłam, że są ok, ale dla mnie coś w nich brakowało, coś, co by spowodowało bardziej wyrazisty smak. Długo się zastanawiałam i gdy otwarłam lodówkę zobaczyłam papryki. Od razu zaświeciło mi się światełko i stwierdziłam, czemu by nie dodać startej papryki do farszu.
200 pure z dyni
250 g twarogu
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
cebula
łyżka masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka mielona słodka
papryka ostra
Sposób przygotowania:
Dynię przekroić na pół, wyjąć pestki, a następnie ułożyć połówkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min. Po tym czasie dynię wystudzić. Zdjąć skórkę, a miąższ dodać do sera przeciśniętego przez praskę do ziemniaków. Masło stopić, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić ją i dodać do farszu. Na koniec dodać startą na dużych oczkach paprykę. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką mieloną słodką i ostrą i dokładnie wymieszać farsz.
Składniki na ciasto:
3 szklanki maki
1 szklanka wody wrzącej
1 płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wlać wrzątek. Na początku mieszać drewnianą łyżką, by się nie poparzyć, a następnie dokładnie wyrobić ciasto. Wałkować dość cienko, następnie wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać partiami do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem oleju. Gotować 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane przysmażoną na oleju cebulką lub odsmażone na patelni. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz