reklama

poniedziałek, 2 listopada 2020

Pierogi z dynią, twarogiem i papryką


O tego typu pierogach słyszałam wiele, ale jakoś nigdy do końca nie byłam do nich przekonana. Dopiero kiedy miałam okazję je spróbować, stwierdziłam, że są ok, ale dla mnie coś w nich brakowało, coś, co by spowodowało bardziej wyrazisty smak. Długo się zastanawiałam i gdy otwarłam lodówkę zobaczyłam papryki. Od razu zaświeciło mi się światełko i stwierdziłam, czemu by nie dodać startej papryki do farszu.
I to było to. Pierogi z takim farszem okazały się obłędne w smaku i zyskały aplauz nawet  tych co nie przepadają za dynią. 
Składniki:

200 pure z dyni                                                       

250 g twarogu                                                       

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki żółtej

cebula

łyżka masła 

sól

pieprz

pieprz ziołowy

papryka mielona słodka

papryka ostra

Sposób przygotowania:

Dynię przekroić na pół, wyjąć pestki, a następnie ułożyć połówkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min. Po tym czasie dynię wystudzić.  Zdjąć skórkę, a miąższ dodać do sera przeciśniętego przez praskę do ziemniaków. Masło stopić, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić ją  i dodać do farszu. Na koniec dodać startą na dużych oczkach paprykę. Przyprawić solą,  pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką mieloną słodką i ostrą i dokładnie wymieszać farsz.

 Składniki na ciasto:

3 szklanki maki

1 szklanka wody wrzącej

1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania ciasta:  

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wlać wrzątek. Na początku mieszać drewnianą łyżką, by się nie poparzyć, a następnie dokładnie wyrobić ciasto. Wałkować dość cienko, następnie wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać partiami do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem oleju. Gotować 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane przysmażoną  na oleju cebulką lub odsmażone na patelni.  Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz